Tentokrát běžel bez syna a nikdo na něj ani zdaleka neměl. Extrarychlý Jiří Čípa se letos v TRIEXPERT CUPu objevil pouze na červnové dráhové desítce a po obkroužení několika kol ruku v ruce se synem si doběhl pro druhou příčku. Na uplynulém středečním čtrnáctém díle v Popůvkách si musel vystačit sám, ale vůbec mu to nevadilo. Na necelých osm kilometrů dlouhém trailovém okruhu nedal nikomu šanci a jasně v čase 26:31 zvítězil.

Až téměř minutu a půl za ním dorazil do cíle u Dolního rybníka letošní vládce oblíbeného podniku Adam Szymanik. Ten o druhou příčku svedl tuhý boj s Vlastou Lysákem, jenž ho na stejné trati v půlce června dokázal porazit. Oba rivalové běželi blízko sebe, Szymanik Lysáka setřásl až v závěrečných kilometrech a cílovou pásku proťal o devět vteřin před brněnským terminátorem.

V ženské kategorii si první dvě běžkyně prohodily pořadí z minulého dílu v Líšni. Zatímco na rovinaté trati v Mariánském údolí měla navrch Lenka Kohnová, v kopcovitých Popůvkách jasně dominovala Tereza Tůmová, která triumfovala o třičtvrtě minuty. Profil závodu jí jednoznačně vyhovoval. Mohla totiž zúročit sílu z běžek, na něž se specializuje.

Třetí místo už s větším odstupem brala partnerka druhého muže v cíli Zuzana Ožanová. Ta se letos v TRIEXPERT CUPu zjevila teprve podruhé a je vidět, že už dává přednost jiným závodům. Desítky kilometrů dlouhé skyraceové podniky jsou přece jen něco jiného než půlhodinový závod.

Pořadatelé na začátku týdne varovali před spadanými stromy na trati, jenže nakonec bylo vše jinak. „Ještě v pondělí tam bylo několik stromů, o nichž jsme raději napsali na našem webu, aby o tom běžci věděli. Když jsme však před startem značili trať, lesáci už stromy poklidili. Takže to bylo nakonec v pohodě,“ informoval šéf TRIEXPERT CUPu Jan Huppert.

Na 222 vytrvalců čekalo na jediné mimobrněnské trati na rozdíl od předešlých dílů příjemné běžecké počasí. „Bylo sice docela dusno, ale před závodem pršelo a pár kapek spadlo i během závodu. To osvěžilo vzduch, na druhou stranu trať trochu klouzala,“ povídal Huppert.

V kopcích se bude pokračovat i dál. Další díl poháru se totiž odehraje ve středu 7. srpna v okolí hotelu Myslivna v brněnských Kohoutovicích. Závod vypukne klasicky v šest hodin večer.

Výsledky