Už potřetí je tady Zátopkova 10, závod s nenapodobitelnou podmanivou atmosférou, vymykající se husté šedi komerčních podniků, rašících v posledních letech. Vydejte se druhou srpnovou neděli (11.) do Lomené aleje ve Staré Boleslavi, nebudete litovat.

Můžete si po týdnu vyběhnout nohy z náročné Krkonošské 50 či 25, anebo jen zvýšit tréninkovou motivaci v prázdninovém závodním úhoru.

Před nekonečnou letní horúčavou se tu schovává do stínu voňavého lesa… a hledá duch běžeckého fenoména. Neboť jeho nejzářivější výsledek, tři zlaté medaile na jedné olympiádě, od 5 přes 10 km až k maratonu, už s největší pravděpodobností nikdo nevyrovná. Natož aby ho mohl překonat. A desítka byla jeho nejmilejší i nejúspěšnější…

Síla příběhu a odkazu předloni přilákala na start premiéry přes tři stovky běžců. A také Zátopkovu ženu Danu, která nemohla chybět u toho, aby pozdravila účastníky. „Běhala jsem tady taky, jenže vždycky jsem zabloudila,“ usmívala se vždy dobře naložená dáma, dávná olympijská vítězka v hodu oštěpem.

Pozor, běhá se intervalově. Tedy tak, abyste aspoň přeneseně ochutnali tu tvrdou práci a úsilí, kterou tady v nekonečných trénincích osamocený Zátopek zanechal. Vždyť i on sám tu běhal a trpěl, skrápěl ji potem a krví až k vítězstvím. Navíc lesní stezky by dav nepobraly… Pokud se necítíte hned na deset, připravena je i štafeta dvojic 5+5 km.

„Nikdy to nebude masovka, ani ji nechceme být, prostě se chceme proběhnout v lese a připomenout si stopy něčeho už nedosažitelného a neopakovatelného,“ říká David Dvořák, který si tuhle akci vymyslel a provozuje.

Trať je rychlá, ale členitá. Lesní cesty nemohou nabídnout strojovou rovinu tartanu. Je třeba přeskočit kořeny, prudce točit do zatáček, přeběhnout asfalt i přitlačit do mírného kopce. V premiéře po velkém dešti přibyly ještě blátivé kaluže. Loni i ve vedrech tu však duby, borovice a další stromoví zajistilo smířlivý stín.

Co extra se chystá letos? Dvojčata Svobodova, olympijský vítěz v pětiboji David a triatlonista Tomáš (loňský to vítěz v traťovém rekordu 33:58), naladění týmovým soutěžením v seriálu Craft Team Challenge, poběží tentokrát štafetu 2×5.

Jan Pernica, známý trenér své skupinky Perňa systému a Vysokoškolského sportovního centra, loni třetí, přijde taktéž jako kouč nového Zátopka. Cože? Přesněji Václava Neužila, herce Dejvického divadla, který legendárního běžce ztvárnil v novém celovečerním filmu Davida Ondříčka. A chybět nebude ani Pernicova žena Dana, dříve Šatrová, čerstvá maminka, která tu loni vyhrála.

K tomu další osobnosti, třeba opět Petr Vágner, herec a moderátor Primy, ale také účastník už řady vytrvalostních vý­zev.

„Připravíme jednu občerstvovačku s vodou navíc, ve vzdálené části lesa, pro jistotu, kdyby znovu přišly pařáky,“ říká David Dvořák. Všichni účastníci včetně dětí ochutnají servis čipové technologie měření času. Start je v 10.30, děti (na 500 a 1000 metrů ve 12 hodin).

Kromě bezvadného občerstvení se můžete těšit i na velmi slušné ceny. Vítězové všech 10 kategorií získají tradičně hodinky Prim, zajímavě vypadají produkty od Marimexu, knihy od Paseky, či oblečení od eshopu ROAM.cz, sponzorem dětského závodu je Království hraček Bambule, přichystány budou dobroty od Hollandie, nebo od Mixitu, pivo Svižnej Emil z Falkenštejna nemůže samosebou chybět. A důstojný respekt zajišťuje i podpora Středočeského kraje a města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

Více informací najdete na https://www.zatopkova10.cz/,

Přihlášky na www.sportt.cz