Pustevny (1018 m n. m.) je sedlo v Moravskoslezských Beskydech nedaleko Radhoště, které patří k obci Prostřední Bečva. Bylo pojmenováno po poustevnících, kteří zde žili do roku 1874. Pro Pustevny jsou typické dřevěné stavby postavené v lidovém slohu koncem 19. století na návrh Dušana Jurkoviče. Nachází se zde lyžařské středisko a vede sem sedačková lanovka. Pod vrcholem Tanečnice otevřeli v roce 2019 panoramatickou Stezku Valašska.

Libušín a Maměnka

Nejznámějšími stavbami na Pustevnách jsou Libušín a Maměnka. Obě vznikly v roce 1898 díky úsilí turistického spolku Pohorské jednoty Radhošť. Jedná se o dřevěné srubové secesní stavby s bohatým dekorem typickým pro Valašsko a slovanskou lidovou architekturu vůbec.

Dne 3. března 2014, krátce po půlnoci, zasáhl Libušín požár, který objekt těžce poškodil. Během požáru se propadla střecha, zdemolovaná je unikátní jídelna a zřejmě i nástěnné malby od Mikoláše Alše.[1] Škoda dosahuje zhruba 100 milionů korun. Libušín měl být opraven s využitím evropských fondů do jara r. 2017. Dosud je však stále v rekonstrukci.

Zvonička na Pustevnách

Mezi další známé stavby patří sto let stará dřevěná zvonička, rovněž navržena architektem Dušanem Jurkovičem. Původní barevná výzdoba se nedochovala, avšak byla zrestaurována dle místní architektury.

Další stavby v okolí

Z Pusteven vede po hřebeni směrem na západ chodníček kolem sochy pohanského boha Radegasta z roku 1931 až na vrchol Radhoště. Zde stojí kaple z roku 1898 a sousoší Cyrila a Metoděje z roku 1930. Na cestě se nachází vyhlídkový dřevěný altán z roku 1928.

Ski areál Pustevny

Součástí Pusteven je také stejnojmenný ski areál s 11 vleky a dvousedačkou. Z Trojanovic vede na vrchol dvousedačková lanovka, jediná v Beskydech, která je provozována i v létě.

Stezka Valašska

Pod vrcholem Tanečnice byla v lednu 2019 otevřena nadzemní panoramatická Stezka Valaška. Je dlouhá 610 metrů a z nejvyššího patra věže, které je 22 metrů nad zemí, lze dohlédnout až na Jeseníky či Velkou Fatru.

Zdroj: Wikipedie