40. ročník Hlineckého půlmaratonu se uskuteční v sobotu 31. srpna v Hlinsku na Chrudimsku. A prý to bude poslední ročník.

Znepokojivým signálem už byla začátkem roku skutečnost, že závod nebyl ve Velké ceně východních Čech. Poté jsem potkal hlavního pořadatele a ten byl malinko nalomen. „Když to uděláme přijedeš?,“ se mimo jiné zeptal. Kombinace sobotní Vír, silnice 32 km, a nedělní Hlinsko, jak tomu bylo před rokem se mi zdála opět neproveditelná, navíc Vír je letos ve Velké ceně. Ale naštěstí vše dopadlo dobře. Vír je v sobotu 24. srpna a Hlinecký půlmaraton v sobotu 31. srpna se startem v jedenáct hodin v tamním sportovním areálu.

Do role hlavního rozhodčího se vrátí jedna z největších vytrvaleckých východočeských legend Honza Zajíc z Pardubic, který mi poskytl výsledky všech ročníků. A bylo to počteníčko. Mezi nejúspěšnější závodníky v tomto století patří třeba již nezávodící Dagmar Kubrová z Hradce Králové, opakovaně byl první Milan Holický z Pardubic, vyhrál zde i maratonský šampion Václav Ožana z Nového Města na Moravě, Eva Kollertová z Náchoda či Anna Krátká ze Svitav. Z domácích uspěl opakovaně Jirka Musil a Jana Klinecká.

"V Hlinsku se skutečně běhá nepřetržitě od roku 1980. Až do roku 1995 (do 16. ročníku) to byla ona klasická pětadvacítka až přes Vortovský vrch. Pak byl prosazen tehdy módní půlmaratón, takže dalších 5 ročníků (1996 –2000) bylo na kratší trati, kde odpadlo na 11. km to nejhorší stoupání, a pak se z Hamrů běželo rovnou po silnici do Hlinska. V roce 1999 (jubilejní 20. ročník) se tady běželo i Mistrovství České republiky veteránů v půlmaratónu (vyhrál tehdy půlmaratonský šampion i mezi mladíky Jirka Hajzler z Vyškova a Taťána Metelková z Hradce Králové).

Od roku 2001, od 22. ročníku, se zase vrátila trať 25 km. Už se neběželo přes vrchol Vortovského kopce, na 13. km byla obrátka a sbíhalo se po silnici do Hamrů přes Vortovou. Kdy došlo k úpravě úvodních a závěrečných tří kilometrů přes ten terénní úsek, přesně nevím, ale zaručeně poslední „pětadvacítka“ se konala v roce 2014 při 35. ročníku. Od roku 2015 je to opět půlmaratón na trati, kterou já už nikdy neběžel, ale Ty ji jistě důvěrně znáš. Letos se tedy na ni bude konat závod popáté, celkově tedy (se všemi změnami) po čtyřicáté, a jak mi bylo organizátory sděleno, určitě naposledy."

Další část našeho rozhovoru bylo spíše Honzovo osobní vyznání k tomuto závodu: „Pro mě osobně ten běh znamenal mnohé a po dlouhá léta byl neměnnou konstantou v mém běžeckém i pracovním kalendáři. Prvně jsem jej absolvoval při 8. ročníku v roce 1987 a vydržel jsem bez jediné absence až do roku 2005 (19 krát v řadě). Pak už jsem párkrát musel měřit a rozhodovat a už jen dvakrát jsem se nostalgicky navrátil na start – v letech 2011 a 2013, kdy jsem symbolicky uzavíral závodní pole. Je v tom pěkný kus života… Pro mě byl rok 1989 skutečně běžeckým vrcholem, to mi bylo 36 a dal jsem těch hlineckých 25 km za 1:35:03 (předtím v červnu z Blanska mám dokonce osobák 1:32:52). Vzpomínky občas potěší… “

Stejně jako v minulých letech i letos bude společný start s lidovým během na osm kilometrů, tedy po trati půlmaratonu.

Po startu čeká vytrvalce nejdelší, tří kilometrový krosový, výběh s převýšením přes sto metrů, nad obec Studnice, pak sešup dolů do obce a poté po celkem příjemné silnici k občerstvovačce na osmém kilometru. Mezi osmým a třináctým kilometrem, před ním kilometrové ostré stoupání s převýšením padesát metrů, se běží v houpavém profilu po asfaltu lesem, takže pohoda a další občerstvovačka.

Zbytek trati k občerstvovačce na devatenáctém kilometru spíše klesá a vede do Hamrů. V závěru kilometr do kopce terénem po modré turistické, zase kilometřík a něco a přes padesát výškových, a následuje napojení na trať co se běžela po startu, takže šusem do cíle jen 1,5 kilometru. Osmička má společné úvodní tři kilometry, pak je přeběh k poslední půlmaratonské občerstvovačce do Hamrů a poté zase hustý závěr po trase půlky.

Traťák drží na této trati od roku 2015 Jiří Brychta z Nového Města na Moravě časem 1:19:31 a vítězka z roku 2016 Lenka Dušková z Iscarexu – 1:35:40.

https://hlinecky-pulmaraton.webnode.cz/