Finiš jako řemen! Šestnáctý díl brněnského TRIEXPERT CUPu nabídl parádní zápletku, která nakonec skončila nerozhodně. Do cíle 7,1 kilometru dlouhého okruhu v okolí Palackého vrchu sice asi o metr dorazil první Adam Szymanik, druhému Vlastu Lysákovi však časomíra naměřila nachlup stejný čas 24:11 minuty. Oba lídři si tak ze závodu odnesli plný počet sta bodů do celkového hodnocení seriálu. Szymanik i Lysák spolu absolvovali celý závod, většinu času však tahal druhý jmenovaný. Do pověstného kopce na Palackého vrch to mladší Szymanik na zkušenějšího kolegu zkusil a do branky na stadion přibíhal s menším náskokem. Jenže Lysák se nevzdal a v závěrečné krátké rovince svého soka dohonil. Cílovou pásku přece jen o něco dřív proťal Szymanik, Lysák však při startu proběhl přes měřící pás o chvilku později, proto měli oba v cíli totožný čas. O tom, že do finiše oba dali veškeré úsilí svědčil fakt, že ho v cíli poměrně dlouho vydýchávali.

Souboj letos nejlepších vytrvalců oblíbeného podniku sledoval zpovzdálí třetí Lukáš Soural, jenž na vítězné duo ztratil čtyřicet vteřin. „S klukama jsem zkusil běžet asi tři kilometry, pak mi cukli a už jsem na ně neměl. Přesto to z mé strany nebylo špatné. Běželo se o poznání líp než před měsícem na stejném místě. Tehdy bylo velké horko,“ pochvaloval si třetí Soural poměrně příjemné polojasné počasí s teplotou lehce přes dvacet stupňů.

Pořadí na stupních vítězů v mužské kategorii tak okopírovalo minulý díl z Myslivny. Mezi ženami se první místo také neměnilo, na dalších místech však přišly změny. Tereza Novotná si za čas 27:29 minuty připsala už čtvrté letošní vítězství, o další pořadí se strhla pěkná mela. Nakonec druhou Lucii Vaculovou, třetí Lenku Kohnovou a čtvrtou Lenku Jančaříkovou dělilo v cíli jen jedenáct vteřin.

Vedle napínavých chvilek v bojích na trati zažili organizátoři z týmu Triexpertu i nezvykle mnoho jiných vypjatých situací. Tu méně příjmenou představuje alergický záchvat jedné z účastnic. „Jedna dívka pár kilometrů po startu dostala nějakou alergickou reakci, ani nevíme z čeho. Na trati se o ni postarali a jedna z divaček ji odvezla autem do cíle. Tam se o ni pečovali zdravotníci ze sanitky. Problém byl v tom, že jedna ze závodnic ji ještě u trati dala nějaký prášek na alergii, po kterém se však postižené ještě přitížilo. Bohužel pak nikdo nevěděl, kdo jí prášek dal, ani co to přesně bylo,“ líčil šéf poháru Jan Huppert.

O poznání úsměvnější jsou další dvě příhody. „Dva závodníci zabloudili a místo k Palačáku si to uháněli na Bystrc. Moc to nechápu, protože minimálně jeden z nich tu nebyl rozhodně poprvé. Musel je jet nahánět náš zdravotník. Naštěstí je dohnal a nasměroval správně,“ kroutil hlavou Tomáš Kalina, další z hlavních organizátorů TRIEXPERT CUPu a přidal další perličku. „Jedna ze závodnic přiběhla na stadion z opačné strany a finišovala z druhé strany oblouku, to mi hlava nebere. Byl to pravdu podivuhodný díl,“ usmál se Kalina.

Zda to byla jen náhoda, se uvidí další středu 21. srpna na stejném místě. Tentokrát se však běžci nevydají do terénu, ale čeká je hodinovka na dráze, která prověří tělo i mysl všech účastníků. Organizátoři připravili tři rozběhy. Prvního a druhého se mohou zúčastnit všichni běžci bez ohledu na výkonnost. Třetí rozběh je určen pro nejrychlejší, tzn. že do třetího rozběhu mohou nastoupit jen ti závodníci, kteří dají za hodinu minimálně 14 kilometrů. Prezence na první rozběh bude otevřena od čtyř hodin odpoledne. První dva rozběhy mají maximální kapacitu 150 účastníků. Na jednotlivé rozběhy se registruje až na místě.

Výsledky