Po pátém ročníku Klamošského lesního krosu si zaslouží výborné hodnocení nejen pořadatelé, ale i všichni závodníci. Jak se nyní moderně říká byli empatičtí. Za zmínku stojí třeba to, že pořadatelé opět umožnili start nejstaršímu českému vytrvalci současnosti a patronovi závodu Jirkovi Soukupovi. 92 letý borec z Hradce Králové to vloni dal za dvě hodiny a něco. Letos nebyl v optimální formě a tradičně mu byl umožněn dřívější start. Nakonec se Jirka s tratí pral přes tři hodiny a dokončil za velkého aplausu všech přítomných. Teprve po jeho doběhu proběhlo vyhlášení výsledků. Trať klamošské lesní desítky, která má součet stoupání čtyři sta metrů, není vůbec jednoduchá a navíc velmi velmi členitá. Pouze vítěz běžel pod 40 minut.

Závod v Klamoši u Chlumce nad Cidlinou si oblíbil jihlavský Jakub Exner, který zde v traťáku vyhrál před dvěma roky – 38:43. Vloni jeho výkon nepřekonal ani Kamil Krunka. Jakub se může letos pochlubit mimo jiné prvenstvím v Běhu na Blaník a nedávno vyhrál na Vysočině i duatlon. „Do poloviny jsem běžel se soupeři ve skupince. Náskok jsem si vytvořil v nejnáročnějších pasážích mezi 5 až 7 kilometrem,“ řekl v cíli vítěz, který dosáhl času 39:56. Ke své duatlonové epizodě dodal: „Chtěl jsem zkusit trochu změnu, v budoucnu by mě lákalo zkusit ironmana, ale vše chce čas.“

Druhý byl Vlastimil Flegl z Vrchlabí za 44:47, ten však běžel i o hodiny dříve běh na pět kilometrů (19:28), v kterém byl také druhý. Třetí byl nejlepší padesátník závodu Bořek Jančík z Hořic za 45:01.

Loňská vítězka Marta Fenclová z Pardubic (na foto s Fišerovou a Kábrtovou) byla dokonce celkově pátá v novém ženském traťáku 45:15, vloni dala 46:04. Druhá byla další čtyřicátnice a ještě nedávno reprezentantka v běhu do vrchu Dagmar Fišerová z Jilemnice za 49:51, která doběhla v totožném čase jako nejlepší žena do 39 let Lucie Krejčová ze Sobčic – 49:51. Čtvrtá byla vítězka padesátnic Anna Krátká z Hvězdy Pardubice v čase 50:13 a pátá třetí čtyřicátnice Jitka Kábrtová ze Studnice na Náchodsku za 50:34.

Klamošský lesní kros, který byl tradičně zařazený do Velké ceny východních Čech a je memoriálem Vladimíra Mrázka, se uskutečnil za příjemného letního počasí. Součástí startovného je poukázka na klobásku a pití dle výběru s místní hasičárně. Zúčastňují se ho doslova rodinné týmy.

Manželka vítěze Marie Exnerová si dala pětku a byla druhá do 39 let za 27:30. Manžel vítězky Petr Fencl běžel také pětku a byl druhým padesátníkem za 23:32. A na bedně byly i jejich dcerky Zuzana a Hanička v dětských závodech. Čtyřicátnice Jitka Rybenská na pětce vyhrála kategorii za 27:00 a její synové Vojta a Jakub, ten při své závodní premiéře, byli zlatí a stříbrní v mládežnických kláních. Ale nebylo to jen o bedničkářích. Závod si s rodinou užila třeba i Markéta Herčíková z Chlumce nad Cidlinou (desítka za 61:41), která si nedávno splnila jeden ze sportovních životních snů tím, že v pohodě dala halfironmana.

V závodě na pět kilometrů se po delší době v ostrém startu objevil Michal Majoroš a bezpečně vyhrál za 18:24. Druhý Flegl a třetí Tomáš Mocek z Pardubic za 19:50. V ženách vyhrála největší osobnost závodu, šedesátnice, Blanka Paulů z Vrchlabí za 23:04 před manželkou vítěze Martinou Majorošovou – 24:17, první do 39 let, a Rybenskou a Exnerovou. Pětku si dal i pořadatel Marcel Jordanov a jeho čas 22:29 znamenal třetí místo ve čtyřicátnících, které vyhrál Mocek.