• Délka: 5 km, počet zastavení 3
  • Téma: příroda, zajímavosti
  • Zřizovatel: ČSOP Valašské Meziříčí, Frenštát p.R. a Lesy ČR

Tato naučná stezka vznikla v roce 2006 jako pokračování NS Veřovické vrchy, která začíná na autobusovém nádraží ve Valašském Meziříčí. NS Veřovické vrchy vede souběžně se žlutou turistickou značkou přes obec Krhová na hřeben Veřovických vrchů, po němž pokračuje souběžně s červenou značkou až k turistické chatě na Velkém Javorníku. NS Veřovické vrchy má 13 zastavení.

Na Velkém Javorníku se napojuje na NS Velký Javorník. NS Velký Javorník vede z vrcholu Velkého Javorníku po zelené značce do Frenštátu pod Radhoštěm (samozřejmě ji lze jít i opačně a samostatně a to z Frenštátu pod Radhoštěm). Má 3 zastavení, délka trasy je cca 5 km. Společně s NS Veřovické vrchy je to přibližně pětadvacetiki­lometrová procházka z Valašského Meziříčí do Frenštátu pod Radhoštěm.

NS Velký Jarovník začíná ve Frenštátě pod Radhoštěm na ulici A.Havleny a vede souběžně se zelenou turistickou trasou na Velký Javorník. Z frenštátského náměstí se na ni dostameme pohodlně tak, že vyjdeme z náměstí levým spodním rohem ulicí Dolní a po cca 300 metrech dojdeme na křižovatku – zde rovný směr Dolní ulice křižuje ulice A.Havleny. Dáme se doleva. Touto ulicí již prochází NS i výše zmíněná zelená turistická trasa.

NS Velký Javorník patří svým převýšením 370 m spíše k středně náročným až náročným stezkám. Je přístupná celoročně.

V případě zájmu si lze na webových stránkách Českého svazu ochránců přírody stáhnout pracovní listy k naučným stezkám a po cestě si je např. s dětmi zpracovat… http://www.ochranci.cz/

Zdroj: ČSOP Valašské Meziříčí

www.ochranci.cz/…vicke-vrchy/