Jedenáct výher ze sedmnácti startů. Tak vypadá dosavadní bilance Adama Szymanika v letošním TRIEXPERT CUPu. Poslední vítězství v populárním brněnském běžeckém seriálu přidal mladý vytrvalec z Karviné ve středu při hodinovce na stadionu Pod Palackého vrchem.

Při monotónním kroužení zvládl Szymanik za šedesát minut necelých 43 kol na modrém mondu, což dělá téměř 17 200 metrů. Na startu pro někoho nudného závodu chyběl Szymanikův úhlavní sok z předešlých dílů Vlasta Lysák, i tak však jasný lídr celkového pořadí podniku neměl cestu k triumfu úplně jednoduchou. Našel zdatného soka v druhém Lukáši Souralovi, kterému dráhové závody svědčí.

„Přes půl hodiny jsme s Adamem běželi spolu a snažil jsem se mu střídat. Drželi jsme tempo kolem tří třiceti na kilometr a docela si pomohli. Poté už jsem toho začínal mít dost a trochu mi cukl. I tak jsem s výkonem spokojený. Jedná se o moji druhou nejlepší hodinovku v kariéře,“ vykládal atlet u oddílu VSK Univerzita Brno Soural, jenž za Szymanikem nakonec zaostal o necelých metrů.

Třetí skonči s výkonem lehce nad šestnáct a půl kilometru Tomáš Hrdina, který je pověstný svým zpočátku rozumným tempem, které dokáže vystupňovat. I on využil příjemných běžeckých podmínek. V Brně bylo pod mrakem a teploměr ukazoval kolem dvaceti stupňů. „Počasí bylo výborné. I tak však klasicky, jako vždy na Palačáku, v jedněch místech dost foukalo. Když se člověk v pravou chvíli schová, dá se dost pošetřit,“ popisoval Soural.

Pro jednoznačnou výhru si mezi ženami doběhla Lucie Vaculová, které rozhodčí naměřili přesně 14 442 metrů. O parník zpět, konkrétně o víc jak sedm set metrů, skončila druhá Eliška Hutová Vlachová. Za ní pak zela opět velká díra, když se skoro osmi set metrovým mankem náročný závod dokončila na třetí pozici Adéla Šianská. Při pohledu na celkové pořadí je situace celkem jasná.

Tři závody před koncem dvaceti dílného podniku je v čele fantom letošního TRIEXPERT CUPu Szymanik, který má s dosavadním ziskem 1295.88 bodu 56 bodů náskok na druhého Martina Pohanku. Třetí místo pak drží Adam Mihalov. Ženám zatím s menším náskokem vládne Lenka Topinková. Účtovat se však bude až nakonec, někdo totiž nemá ještě dostatečný počet startů.

Poslední prázdninový díl tradičního poháru se uskuteční ve středu 28. srpna v Obřanech, kde je letos potřetí na programu necelých devět kilometrů dlouhé obrátkové trasy. Startovní výstřel zazní opět v šest hodin večer.

Výsledky