V Benešově u Semil bude první polovina října opět patřit s týdenním rozestupem dvěma běžeckým akcím. Pořadatelé v minulých dnech zveřejnili bližší informace.

Benešovský běžecký podzim 2019 zahajuje v sobotu 5. října 46. ročníkem přespolního běhu Benešovská 8, při které si zazávodí celá rodina. Ve 13:30 hodin odstartují žákovské kategorie na asfaltové místní komunikaci na tratích od 400 do 1200 metrů. Následovat budou předškolní děti, které na atletickém oválu sportovního areálu poběží 50 metrů a 100 metrů. Hlavní závod mužů a veteránů na 8 000 metrů startuje v 15 hodin společně s během na 2 250 metrů pro ženy a dorost. Tratě dospělých vedou převážně ve volném terénu v okolí Benešova a na svazích stejnojmenného vrchu (567 m n.m.). Zázemí závodu poskytuje sportovní areál v Horním Benešově.

Již 32. ročník Enervit Benešovského maratonu a půlmaratonu (ten se uskuteční po 12) Pojizeřím se připravuje na sobotu 12. října 2019. Maratonská trať je zařazena do Velké ceny východních Čech v bězích. Nejlevnější startovné je nyní při online registraci do 31. srpna.

V roce 2017 byla k tradičnímu maratónskému a půlmaratónskému běhu přidána novinka – Benešovská desítka, nesoutěžní měřený běh na 10 km. Kromě příležitosti pro mladší a začínající běžce je to šance pro doprovod závodníků, jak si zpestřit čekání v průběhu maratónského a půlmaratónského závodu, případně ochutnat atmosféru závodu na trati. Start, cíl a zázemí bude opět v Dolním Benešově – Podmošně. Závod bude odstartován v 11:15 hodin. Závod je pro svoji rodinnou atmosféru a krásnou trať malebným údolím Jizery vyhledáván začátečníky i zkušenými závodníky. Trasa vede z Benešova u Semil (Podmošna) příjemným údolím proti proudu řeky Jizery do Dolní Sytové, tedy do obrátky mírně stoupá. Maratonci běží na obrátku dvakrát.

„Srdečně zveme všechny příznivce druhou říjnovou sobotu do Benešově u Semil. Kdo se necítí na aktivní účast, může přijít běžce povzbudit, vítání jsou i dobrovolní pořadatelé,“ uvedl ředitel závodu Jiří Lukeš.

V tomto století je největší osobností maratonu od letoška bývalá česká rekordmanka v běhu na 24 hodin Michaela Dimitriadu z Prahy (244 km), výkonem 251 kilometrů ji překonala Radka Churáňová. Míša vyhrála čtyři ročníky. Drží traťák na nové trati 3:05:11, absolutní ženský výkon má také ona z roku 2010 – 2:54:18. Traťový rekord na původní trati s otáčkou u Jablonce nad Jizerou drží časem 2:28:12 hodin Jiří Šoptenko z roku 1995, na nové běžel nejlépe v roce 2013 další ultra vytrvalec Radek Brunner 2:36:17.

Absolutním vítězem posledních dvou ročníků je Tomáš Šťastný z PSK Olymp Praha. Soutěž žen vloni vyhrála také běžecká veličina. Kristýna Jeřábková se může pochlubit třeba absolvovaným MUM nebo vítězstvím ze smíšených dvojic na B7.

Web závodu