Už tento pátek ve 22 hodin odstartuje v Třinci jubilejní 10. ročník Beskydské sedmičky.

Na start, letos opět na atletickém stadiónu v areálu Správy tělovýchovných a rekreačních služeb města Třinec, by se mělo postavit více než 3000 závodníků. Oproti dosavadním ročníkům ovšem dochází k velké změně. Kromě obvyklého závodu dvojic, které budou na trati s délkou 91,5 km a převýšením bojovat o medaile na Mistrovstvím České republiky v horském maratonu dvojic, bude letos premiérově pořádán i závod jednotlivců (101,5 km/5 550 m) jako Mistrovství České republiky v Ultra SkyMarathonu. Jednotlivci s časovým limitem 23 hodin budou na start vypuštěni přesně ve 22 hodin, dvojice s mírnějším limitem 29 hodin o 15 minut později.

Výrazně kvalitněji je podle očekávání obsazen závod jednotlivců. Myslím, že taková konkurence se na domácím závodě snad ještě nikdy neobjevila. Za největšího kandidáta na vítězství si troufnu označit slovenského borce Mariana Priadku z Trnavy. Ten loni zvítězil ve vynikajícím čase na Nízkotatranské stíhačce a letos v podstatě vyhrává všude, kde se objeví – mimo jiné triumfoval ve skvěle obsazeném Ultra Sierra Nevada, vyhrál Štefanik trail či K24 ultra trail ve Slovinsku.

Myslím, že velké ambice budou mít i mladí beskydští vlčáci – Tadeáš Vyvijal (letos mj.vítěz Nízkotatranské stíhačky) a Jakub Uherek (první na Lysohorském ultratrailu).

Standa Najvert je se 4 zlaty historicky nejúspěšnější závodník B7 a určitě se i letos dokázal na tento závod kvalitně připravit. Vynikající je i Petr Hének, mj. několikanásobný vítěz Jesenické stovky, či Jaroslav Vicher s Vláďou Řehákem, kteří loni doběhli ve dvojici jako bronzoví.

Po dlouhodobých zdravotních problémech na svůj opravdový návrat stále čeká další domácí běžec Petr Žákovský, který na B7 zvítězil v roce 2014.

Zapomenout nesmíme ani na Radka Chrobáka z Frýdku-Místku – dvojnásobného vítěze LH 24 a letošní “ultra” Malofatranské stovky (176 km s převýšením 10 150 m).

Mezi přihlášenými najdeme i Zdeňka Hrušku (mj. vítěz poslední Pražské stovky, či druhý na populárním Scénic trailu), ten však minulý víkend úspěšně závodil ve Francii, takže jeho účast nepovažuji za úplně pravděpodobnou. Naopak na poslední chvíli se k závodu přihlásil mladý, ale přesto zkušený Filip Šilar, ten předloni zvítězil s Aničkou Čajkovou v kategorii mix, ale má za sebou i mnoho individuálních úspěchů, nejen ze závodů v českých zemích.

Velkou hvězdou závodu a kandidátem na medaili mezi čtyřicátníky bude i nejznámější český triatlonista Petr Vabroušek. A ambice minimálně na TOP 10 si určitě mohou dělat i Olda Kokošek, Aleš Palko, Marek Balcar, Tom Štverák nebo Štěpán Dvořák.

Také v ženách můžeme očekávat velký boj o medailová umístění, přestože asi největší favoritka Petra Ševčíková nakonec upřednostnila účast na Mistrovství Evropy v Ultra sky v Itálii. Michaela Mertová je dlouhodobá opora české skyrunningové reprezentace a může se pochlubit třeba 6. místem na ME v ultra skymaratonu.

Ve skvělé formě se letos prezentuje Marcela Rambová, třeba na oblíbeném Scénic trailu byla nejlepší Češkou. Majka Zelená na Beskydské sedmičce již dvakrát zvítězila v letech 2016–17 a také letos předvedla několik kvalitních výkonů. Skvěle to běhá i Elišce Vondráčkové, ta na Ultra Fatře (55 km/3770 m) nedávno zvítězila v novém traťovém rekordu.

Další Eliška, Kaniová (mj. letos druhá na LH24 či třetí na Nízkotatranské stíhačce) možná úplně nemá loňskou formu, ale je velikou bojovnicí a určitě nedá svou kůži zadarmo.

Zapomenout nesmíme ani na Alenu Hénkovou, překvapit pak může Elen Šimonová, nedávno spolu se Standou Najvertem druhá v mixu na Hostýnské osmě, Klára Zelenková nebo Lucie Samcová. A v popředí by se mohla pohybovat i Martina Hampejzová.

Podstatně menší konkurence je podle očekávání v závodě dvojic. Jasnými favority jsou mnohonásobní medailisté z tohoto závodu – horolezci Kamil Bezděk a Marek Novotný.

Trošku potrápit by je mohli nedávni vítězové Horské výzvy v Jeseníkách David Chlupáč s Tomášem Klimšou.

V ženách je favoritkou duo Aneta Nováková – Monika Gemelová, stříbrné z letošní LH24, v mixech Barbora Macurová (se svou sestrou loni vyhrála) s Liborem Pavelou či loni nejrychlejší žena Linda Tekeliová s novým parťákem Radovanem Kelerem.

V této kategorii se na startu letos opět objeví i populární Zbyněk Cypra, dvojnásobný vítěz tohoto závodu, s partnerkou Martinou Báčovou.

A co počasí? Norové hlásí na startu v Třinci 20°C, na Lysé hoře nad ránem příjemných 13°C, v sobotu přes den v kopcích 21°C a např. v Ostravici až 27°C. Vítr 1–2 m/s.

Web závodu