I když pořadatelé Hlineckého půlmaratonu z MK Hlinsko, letos 40. ročník, rozjeli propagaci závodu na poslední chvíli lze jubilejní ročník hodnotit jako úspěšný.

Jedním z posledních běžců, který se dostavil k prezentaci, byl Jaromír Hradecký ze Skutče, který musel v začátku roku překonat zdravotní problémy způsobené klíštětem. Jaromír je však velký bojovník a dokázal se ve velkém stylu do závodů vrátit. Letos sice neběhá Velkou cenu východních Čech, kterou dokázal absolutně před pár lety vyhrát, ale patří mezi přední běžce trailového poháru Mizuna. S těmi závody má spojeno spoustu zážitků. „Věřím, že dneska nebudu nikde bloudit. Poslední dobou už je pro mě klasický průběh. Vedu nebo jsem na bednovém umístění. Zaběhnu si a náhle jsem čtvrtý či pátý a musím bojovat znova.“ Jak dodal Hlinecký půlmaraton je pro něj již čtvrtý závod o této délce během pěti týdnů.„Jsem zvědav zda na mě dolehne únava a zda vše proběhne v pohodě.“

Závod se uskutečnil na tradiční členité trati v okolí města. Letos byl tedy změněn začátek a konec závodu, protože na klasické trati je vedena objížďka, závod byl o nějaký metřík kratší. Takže půlmaratonské traťáky zůstávají v držení z roku 2015 Jiřího Brychty z Nového Města na Moravě časem 1:19:31 a vítězky z roku 2016 Lenky Duškové z Iscarexu – 1:35:40. Začíná se tříkilometrovým stoupáním. Pak následuje celkem pohodová pasáž k dvanáctému kilometru, kde čeká běžce kilometrový zajídák. Náročné stoupání je ještě z 16 na 17 kilometr a hlavně v terénním úseku z 19 na 20 kilometr. Poté následuje sešup do cíle.

Únava na Jaromíra nedolehla. Se soupeři se kočkoval první dva kilometry a pak běžel až do cíle sólo. Navíc za tropického vedra dosáhl na této náročné trati i poměrně kvalitní čas – 1:17:49 hodiny.

Druhý byl další mladík Michal Kulka za 1:29:50 (oba na foto). Třetí nejlepší čtyřicátník a loňský vítěz Karel Kouřil z Vysokého Mýta za 1:30:37. Před třemi lety zde vyhrál jeho syn Tomáš Kouřil. „Mladej nastoupil do práce (úspěšně studoval naráz dvě vejšky), takže nyní nemá na trénink tolik času,“ vysvětlil tatík.

Padesátníky vyhrál Jaroslav Jakl ze Slatiny za 1:39:36, šedesátníky Milan Bláha z Křovic za 1:40:17 a nad 70 let pořadatel půlmaratonu Petr Leszkow – 2:21:55. Ono jméno Leszkow se ve výsledkové listině vyskytuje nejčastěji. Pět krát. Jeho syn Petr byl druhým čtyřicátníkem, bratr Josef druhým šedesátníkem, třetí byl Zdenda Petržílek z KRB Chrudim, a Iva Leszkowová byla třetí mladou. Rodina měla zastoupení i v běhu na osm kilometrů

V soutěži žen obhájila prvenství domácí Jana Klinecká za 1:40:04. Druhá byla nejlepší mladá Barbora Šimonová za 2:00:37. Celkově třetí byla vítězka kategorie nad 45 let Věrka Černá z MK Hlinsko 2:02:02. Věrka převedla neskutečnou oddanost závodu. Před půlmaratonem měla brzký budíček, protože musela absolvovat jako řidič více jak čtyřhodinovou cestu z dovči. Pod dívčím jménem Voldánová zde byla absolutní vítězkou v roce 1997 (tehdy za 1:39:03) a jméno Voldán je ve výsledkovce letošního závodu čtyřikrát. Cenu pro nejmladšího účastníka získal devítiletý Robert Voldán, který dal osm kilometrů za 57:00.

Na osmičce startovaly Věrčiny spolupracovnice Ivana Mašková a Monika Jehličková (obě 51:31). Manžel Moniky Miroslav Jehlička jim však utekl 44:07. Dalším známým jménem byl pardubická kavárník Milda Bajer – 50:31 a legenda největší Jirka Soukup z Hradce Králové. 92letý borec tentokrát startoval s číslem 93, které mělo naznačit, že bude běhat i za rok. Jirka běžel před dvěma týdny klamošskou lesní desítku v čase přes tři hodiny. Tentokrát za necelé dvě dal náročnou hlineckou osmičku.

Absolutní prvenství na osmičce, která má úvodní tři a závěrečné dva kilometry společné s půlkou, suverénně získali Pavel Tlustoš za 31:21 a Veronika Tlustošová za 37:25. Traťaky zde drží z před dvou let David Bílek z Vrbice – 30:27 a Helena Pechová ze Svratky – 35:13.

Další doslova smršť vytrvaleckých akcí se uskuteční na Chrudimsku v září. Mimo jiné v sobotu 7. září je to Monacký maraton a půlmaraton na populárním desetikilometrovém lesním okruhu u Slatiňan. V sobotu 21. září se v Hlinsku běží Saar Challenge – trail na půlce , maratonu a sedmdesáti kilometrech, tratě jsou vedeny po Žďárských vrších. V den státního svátku 28. září přímo v centru Chrudimi Chrudimská vinařská desítka.