Vytrvalkyně z rovinatého Hradec Králové Marcela Rambová je největší osobností ve startovce na nejdelší, sedmdesátikilo­metrové, trati závodu Saar Challenge, který se uskuteční 21. září se startem a cílem v Hlinsku na Chrudimsku. Tratě, další jsou 42 a 22 km, jsou vedeny po Žďárských vrších. Online registrace s garantovaných dárkem, kterým bude letos funkční skladný ručník, je do 10. září.

Mezi přihlášenými je i třeba Štěpán Dvořák, který letos přeběhl Československo, ale ten nejspíše nenastoupí, protože bude ladit na Spartathlon, který ho čeká o týden později.

Vloni byla na malinko kratší trati (66 km za 6:16) Marcela celkově pátá, vyhrál Jan Řídký za 5:44. A navíc byla před rokem i nejlepší ženou partnerského běžeckého seriálu Kunětická 9, jehož letošní další pokračování bude 11. září. Na srpnový dotaz proč letos Kuňku neběhá uvedla: „Kuňku letos záměrně vynechávám, první termíny se mi křížily s jinými akcemi a teď už se do rozjetého seriálu nebudu zapojovat. Snad příští rok na tom budu lépe a zase využiji jako tréninkovou středu. Jinak před Saar ještě bude na konci srpna Beskydská sedmička – jednotlivci. Moc se těším.“

Marcela v tom prestižním klání v soutěži žen jednotlivkyň byla na B7 celkově čtvrtá (15:32 hodiny) a druhá ve čtyřicátnicích, absolutní vítězkou byla čtyřicátnice Míša Mertová (14:25). „Tak tahle medaile je opravdu vydřená a jsem za ni šťastná! Děkuji za perfektní podporu na trati manželovi,“ uvedla po B7.

Kapacita závodu Saar Challnge je dvě stě závodníků a momentálně je přihlášeno cca 150 vytrvalců. Stejně jako vloni budou v okolí Hlinska, okres Chrudim, připraveny tři trasy, ale letos budou všechny o nějaký kilometřík delší, protože pořadatelé úspěšně hledali nové úseky v terénu, aby se co nejvíce vyhnuli asfaltu.

Takže závodit se bude na 70 (součet stoupání 1480 metrů) 42 (900 m) a 22 (333 m) kilometrech. Stejně jako vloni se startuje v dvouhodinových rozestupech, sedmdesátka v devět, čtyřicítka v 11 a půlmaraton v 13 hodin. Společné vyhlášení výsledků je totiž až v podvečer, takže dříve především půlmaratonci museli dlouho čekat.

Jak už to na Saar Challenge bývá nejpočetněji bude opět obsazena nejkratší trať. Na závod se chystají i vysloveně rekreační běžci jako na půlmaraton Hanka Nádherová, vloni dala 2:54 a neuzavírala výsledkovou listinu, či na maratonské Josef Krátký, který opět počítá se sedmi hodinami na trati.