Devátý ročník Babického trailu, který se uskuteční v sobotu 14. září, ve středočeských Babicích, nedaleko od Říčan u Prahy, bude letos vzhledem k lesním pracem kratší. Místo čtvrt maratonu (10,5 km) bude mít dvouokruhový závod délku 9,2 kilometru.

Pořadatelem je SK Babice, v jehož dresu běhají špičkový ultra běžci jako Radek Brunner či Petr Martinovský, oba například v minulých letech vyhráli Krakonošovu 100.

Stejně jako v loňském roce jsou pro tři nejrychlejší muže a ženy připraveny finanční odměny (5000 Kč, 3000 Kč a 1000 Kč). Vloni měl závod hvězdná jména vítězů, kteří tehdy překonali traťové rekordy – Jan Janů (35:08) a Adéla Stránská (39:55). Díky předsunutému startu žen, které vyběhnou s 4,5 minutovým předstihem před muži, se však bude závodit i o to, kdo jako první protne cílovou pásku bez ohledu na jakékoli kategorie. Těch věkových kategorii je pro každé pohlaví vypsáno dokonce šest. Před hlavním závodem se skuteční závody dětí a po vyhlášení výsledků bude tradiční koncert.

"Trať byla mírně zvlněná, nejvíce se mi líbila závěrečná pasáž v každém kole, byl to moc hezký trail. Překvapila mě atmosféra závodu, podél trati stáli fanoušci a fandili, jako dobrý nápad uznávám předsunutý start žen. Mnoho žen mi při předbíhání fandilo, určitě toho měly také plné zuby i přes to fandily, což mě velice potěšilo. Během závodu jsem podle časů tušil, že bych mohl běžet na traťový rekord. Myslím si, že jeho hodnota není konečná, rezervy tam ještě jsou. Lukáš Kozlík, dosavadní držitel, běžel fantasticky. Doběhl s nevelikým odstupem za mnou a nutno dodat, že by s letošním časem vylepšit vlastní traťový rekord o 80 sekund, což je neskutečný progres, řekl po loňském závodě vítězný Honza Janů.

Spokojená byla i Adéla Stránská: „Závod v Babicích byl perfektní. Příjemná atmosféra, milí pořadatelé. Běželo se mi velmi dobře, Trať byla jedna z nejhezčích jakou jsem kdy běžela. " Oba však letos budou chybět, protože ve stejném termínu je kvalifikace na mistrovství světa v běhu do vrchu, což je jejich hlavní specializace.

Propozice