V pohodové sluneční atmosféře prvního školního týdne se uskutečnil už desátý závod královéhradeckého běžeckého seriálu Neflákej se – Hradecká míle. "Dost nás potěšilo, že přišlo dost lidí, kteří startovali poprvé, " konstatoval pořadatel poháru Jan Volár.

Tentokrát chyběl jeho brácha Tomáš, který se svoji kapelou absolvuje turné po Kanadě, kam se dostali díky vítězství v soutěži na jednom hudebním fesťáku. „Běžíš na rekord ?,“ zeptal se před startem Honza Michaela Smutného, a když, řekl že ne, požádal ho, aby první kolo moc nenakopl: „Je tady dost nových, tak aby věděli kudy běžet.“

Michael Smutný (na foto) je však pravý šoumen. V pohodě to šoulal v prvním kole na čele. Máknul aby vyhrál prémii po prvním okruhu a v seriálu vyhrál po sedmé. Při vyhlašování výsledků pokračoval v minule nastavené tradici a dal dokonce dva vtipy. Ten o tom jak ulovit krokodýla byl takový nekončený příběh. Tentokrát dal tříokruhovou pětku za 17:03, jeho vlastní traťák je o minutu lepší. Následovali další tradiční účastníci Václav Tomíček za 18:03 a Jan Lněnička 18:31.

V ženách poprvé nastoupila nestárnoucí a nyní moc nezávodící Eva Vejběrová a celkem s přehledem vyhrála – 22:06. Druhá byla v posledních závodech pravidelná bedničkářka a v začátku seriálu i vítězka jednoho závodu Katka Šimáková za 23:10.

Eva si dala následně za sobotního celodenního detště závod východočeské Velké ceny – Lupenickou 12. Na silniční trati byla celkově třetí, vyhrála Anna Krátká z Hvězdy Pardubice. Muže ovládli padesátnicí – Jaromír Krejčí před Honzou Vejběrou, manžel Evy Vejběrové, a Lumírem Koutníkem. Třetí na Hradecké míli byla nejzkušenější účastnice Zdeňka Jonášová – 23:39. Zdenka o minulém víkendu startovala ve dvou závodech Českého poháru v běhu do vrchu a jeden dokonce v kategorii vyhrála, když opakovaně porazila Evu Jiráskovou. „Kopce mě začaly velmi bavit.“ řekla skromná sportovkyně, která často jezdí na závody na kole, z hradeckých rovin.

Ženskou prémii vyhrála vítězka míle Andrea Lebedínská za 6:38, minule byla za 23:20 nejlepší na pětce. Nej mílařem byl za 6:10 Michal Rund. Jedenácté pokračování Hradecké mílě se uskuteční ve středu 18. září opět v hradeckých Šimkových sadech.