Martin Ocásek z Krnova a Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava se stali vítězi už 16. ročníku Hrabovského půlmaratonu.

Závod se běžel za ideálního běžeckého počasí. Po velmi teplém prvním zářijovém týdnu, v noci z pátku na sobotu sprchlo a v sobotu ráno nás přivítalo zatažené ráno s teplotou okolo 13 stupňů, bez deště a větru.

Pořadatelé z ostravského klubu MK Seitl změnili už v loňském roce trať z důvodu stavby nové silnice a z vlastní zkušenosti mohu říct, že je mnohem záživnější než původní trasa. Závodníky tak čekalo 6 okruhů částečně po asfaltové cyklostezce a částečně po polní cestě kolem výběhu koní.

Martin Ocásek běžel na čele hned od začátku a svou pozici si s přehledem uhlídal a zvítězil v čase 1:14:27. S mírnou ztrátou doběhl na druhém místě Petr Muras s časem 1:15:13 a třetí Jan Fousek (oba z MK Seitl Ostrava) 1:19:53.

V ženách si první místo spolehlivě stylem start-cíl držela Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava a v cíli byla v čase 1:23:23 jako šestá celkově. Daleko za ní doběhla Ivana Zbořilová z BK SAK Karviná, která si časem 1:29:49 vytvořila nový osobní rekord. Třetí byla Zuzana Jurajdová z Bílovce, která trať zvládla za 1:34:47 (podle tabulek behej.com také v osobním rekordu).

Součástí závodu byl i čtvrtmaraton, který mezi muži vyhrál Matouš Vrzala z SSK Vítkovice (36:30), druhý doběhl Daniel Filip z MK Seitl Ostrava (40:33) a třetí Kamil Kruml ze Spálené (41:15). Mezi ženami zvítětila Šárka Jasková z týmu SK Černé plíce (52:48), druhá Jana Holášková z Ostravy (54:15) a třetí Tereza Sýkorová ze Staré Vsi nad Ondřejnicí (1:00:07).

Závod byl dobže zorganizován, zázemí na sokolském hřišti s možností zakoupit si grilovaný párek, pivo, kafe či kofolu a nově i možnost parkovat na přilehlém pozemku. Jediné zklamání bylo, že se zde letos nevařil guláš. Ale i přes to se mnoho z nás zase příští rok sejde na tomto běhu a otestuje svou kondici po letní přípravě.

Foto 397× – Otto Seitl