Třináctý ročník Monackého maratonu, čtyř okruhového členitého krosového závodu v lesích u Slatiňan, na němž se běhají i populární ceny Monaka, vyhrál za deštivého počasí pravidelný účastník a několikanásobný vítěz Alexandr Borovec z Chocně za 3:21:14 hodiny (st. číslo 2).

Při prvním startu v Monackém maratonu doběhl druhý Jiří Malý z Prahy – 3:25:35. Stejně jako vloni byl třetí od jara předseda KRB Chrudim Lukáš Maier (st. č. 7) za 3:32:11. K průběhu závodu uvedl: „Do druhého kola jsem běžel se Sašou Borovcem, jeho tempo však bylo ostřejší než mé plánované a třetí a čtvrté kolo už jsem běžel zcela sám, což je specifikum monacké tratě, že je to běh vážně osamocený. Posledních 10 km mě potrápily křeče ve stehnech, s kterými na dlouhých tratích stále bojuji a tak jsem byl za bolavé třetí místo moc rád. Pořadatelsky to bylo myslím zvládnuto na jedničku, i když podmínky nebyly vůbec jednoduché.“

Další příjemnou zprávou byl úspěch Lukášova bratra: „Letos poprvé dorazil na půlku i můj bratr Petr Maier (1:35:16), trať běžel vůbec poprvé a 3 km před cílem předběhl prvního běžce a nakonec vyhrál půlmaraton. Začal běhat teprve před rokem a půl, tak mi udělal velkou radost, že dorazil na moji domácí trať.“ V ženách byla na půlce nej Jitka Rybenská z KRB za 1:55:27, v maratonu Judit Fujeríková za 5:13:39.

Předloňský vítěz, vloni druhý a také domácí ultra vytrvalec, který se zúčastnil v minulých letech i Spartathlonu, Pavel Sedlák startující v barvách MK Seitl Ostrava doběhl letos čtvrtý za 3:49:16. Traťový rekord drží ze třetího ročníku časem pod tři hodiny Pražák Tomáš Ulma – 2:56:09. V ženách z prvního Ivana Crhová z BK Vísky – 4:09:56. Na půlmaratonské trati Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice – 1:21:40. Hvězdě patří i díky Anně Krátké i ženský traťák – 1:33:26.

Zajímavostí je, že Jaromír Jelínek z Třemošnice má absolvované všechny ročníky – letos o půl hodiny lépe než před rokem – 4:54:07 a na půlmaratonské taktéž další člen KRB Zdeněk Petržílek – 2:15:44.