Jaromír Hradecký ze Skutče (na foto v cíli) je prostě borec. Během týdne si zaběhal s Afričankami na desítce v Praze, v polovině týdne s dvouminutovým náskokem vyhrál desítku na Malé ceně Monaka. V sobotu nastoupil na 44 kilometrový závod v rámci pátého ročníku Saar Challenge.

V roce 2016 zde vyhrál půlmaraton. Dorazil půl hodiny před startem, na střeše auta kolo, na němž se po závodě po trati vyjížděl. Závody, vypsány byly tratě 70, 44 a 23 km, měly start a cíl v Hlinsku na Chrudimsku a běžely se po Žďárských vrších. Na dvou nejdelších čekalo startující, těch bylo celkem rekordních 198 na startu a 195 v cíli, i zdolání nejvyššího vrcholu Devíti skal (836 m n. m.).

„Dneska je tak pěkné počasí, že si chci zkusit zaběhnout něco delšího,“ řekl před startem Jaromír Hradecký. Jaromír vloni vyhrál dlouhou trať seriálu Běhej lesy, letos bojuje o prvenství v poháru terénních běhů Mizuna a čeká ho proto třeba ještě maraton Praha – Dobříš. Na čele závodu běžel s Adrienem Zámečníkem, ten vyhrál v srpnu jiný terénní maraton, a spolu pěkně zakufrovali.

„Přehlédli jsme šipku a chvilku běželi po trati půlky. Já jsem si nakonec naměřil 47 kilometrů.“ Součet stoupání byl přes devět set metrů. Adrien na 11 kilometru ze závodu odstoupil. Jaromír vyhrál v čase 3:27:52 a před druhým Michalem Pidaničem měl více jak dvacetiminutový náskok. V ženách byla stejně jako před rokem nejlepší Taťána Straková za 4:15:04.

První však proběhl cílem nejlepší půlmaratonec, jednotlivé tratě startovaly s dvouhodinovým rozestupem, první v devět hodin longaři, Marek Páral za 1:27:26, následoval Hradecký a pak další z nejkratší tratě Lukáš Maier 1:27:55 a Filip Holík 1:31:29, ten vloni vyhrál maraton a předloni byl druhý na půlce.

„Hned v prvním ostrém kopci po startu jsme soupeřům utekli a běželi spolu tak třetinu závodu. Marka jsem měl furt v dohledu. Zmátl mě v závěru jeden divák, který mi hlásil třetí místo, to jsem nevěděl, že se mezi nás dostal Hradecký. Celý závod jsem běžel na sto procent a hrozně si ho užil, trať byla suprová,“ řekl po závodě Maier, který byl nejlepším veteránem půlmaratonu. Soutěž žen vyhrála Anika Netolická za 1:48:19.

Na královské trati o délce 70 kilometrů se součtem stoupání přes 1,4 km, která účastníky zavedla mimo jiné na Žákovu horu, Devět Skal, Čtyři Palice a Zkamenělý zámek, vyhrál v čase 6:09:21 Jiří Štos. Vloni třetí, letos druhý Martin Linhart dal 6:33:23, oba kategorie nad 35 let.

Třetí mladík (34 let) Jan Pačka za 6:37:52. Stejně jako před rokem byla celkově pátá nejlepší žena Marcela Rambová z rovinatého Hradec Králové – 6:42:08. „Nejlepší longaře jsem předbíhal a musím před nimi smeknout. Na to co měli v nohách běželi suprově,“ ocenil jejich výkon Hradecký.

Druhou ženou longu byla Hana Antošová a třetí padesátnice Martina Kurková, děvčata běžela spolu za 9:30:30.

Já vždy smekám před těmi, jak to říkají trefně na půlmaratonu ve Vysoké u Holic, kterým se nejvíce líbila trať. Takže na longu to byl Vojtěch Mejzlík (10:52), na maratonu Josef Krátký (8:01) a na půlce Hanka Nádherová (3:42). A na Saaru opět závodilo několik rodinných týmu. Tak třeba opět na bedně byl manžel Hanky Petr Nádhera – na maratonu dal 4:59.

Suprový výkon na této trati podala padesátnice Jana Zavřelová, která porazila všechny padesátníky – 4:42. Jana Ryantová zde před pár lety vyhrála long a letos byla třetí na maratonu – 4:26. Sedmdesátku si dal Petr Zámečník, otec Adriena, za 7:21. A na maratonské trati bude mít určitě blízko k vítězce Pavel Straka, který byl celkově třetí za 3:51.

Závěrem pochválím pořadatelský tým v jehož čele je Jakub Jaroš. Tratě byly vzorně označeny, pořadatel se snaží vymýšlet nové úseky. V cíli každý absolvent dostal na krk originální medaili závodu, teplé jídlo a pití. K dispozici bylo opět zázemí ve sportovním areálu se sprchami s teplou vodu.

Přísné měřítko snesou i občerstvovačky a ochotný personál na nich. Prostě jen tak dále a za rok těch dvě stě lidí v cíli bude, no kdyby dorazili všichni dopředu přihlášení bylo to tam. „Rád bych posunul závod ještě dále,“ řekl spokojený pořadatel Jakub Jaroš.