V neděli se v centru Ostravy konal další ročník maratonu, který za několik let své existence již několikrát změnil název. Z původního Ostravského maratonu se stal na pár let Runfest, letos přejmenovaný na Ostrava city marathon. Nedělní ráno běžce přivítalo krásným slunečným počasím, a tak se jich mnoho postavilo na start různých tratí v rámci závodu. Organizátoři z MK Seitl a SSK Vítkovice připravili pro závodníky závod, který se podařil.

Nejprve se na trať v 10 hodin ráno vydali maratonci a půlmaratonci. Špalír běžců se linul přes Masarykovo náměstí, směrem k Nové radnici a Sokolskou třídou až k ulici Muglinovské, potom přes Komenského sady a zpět po Sokolovské do centra města. Po nich v 10:20 startovali účastnící velmi oblíbených štafet a v 10:30 čtvrtmaratonci.

Mezitím ještě probíhaly závody dětí, které v cíli dostaly mimo jiné ty stejné nádherné medaile jako účastníci všech dalších běhů. Ve 12 hodin vyšli na start účastníci Nordic walking a v 13:30 proběhl charitativní běh pro Nedoklubko. Celý výtěžek běhu 61 250 korun byl rozdělen mezi Městskou nemocnici Ostrava a Fakultní nemocnici Ostrava.

Vítězové maratonu se ujali svých pozic hned od startu, a tak mezi muži zvítězil v čase 2:37:41 Petr Muras a ženy ovládla Petra Pastorová časem 3:03:02. Oba jsou členy pořádajícího MK Seitl, Petra navíc jako ředitelka závodu měla hodně práce mnoho dní už před samotným závodem a to ji vzalo hodně sil. Mnoho maratonců letos ale doplatilo také na stoupající teplotu po 12 hodině a do cíle se dostali později než by si přáli.

V půlmaratonu zvítězil s velkým náskokem Isaac Kiplagat (1:08:27). V ženách první Emily Jemutai Cheruiy (1:28:25) doběhla jen velmi těsně před skvěle běžící Zuzanou Kročovou (1:28:45).

Čtvrtmaraton olvádli Keňané – muže Hillary Kiptum Kimaiyo (33:06), ženy Gladys Jepkuru Kiwot (38:55). Štafety žen vyhrál tým Mattoni Freerun Olešná, firemní eD systém A, muže vyhrál Ostravský pozdní sběr. Do závodu se registrovalo 2068 závodníků a dokončilo jej 1920 sportovců různých národností. Co se týče organizace, tak za mě jako mnohaleté účastnice závodu a letos poprvé maratonu, bylo vše v pořádku.

Startovní balíčky bylo možné vyzvednout už v sobotu odpoledne, úschovna v Trojhalí fungovala výborně, dostatek toalet (především my ženy jsme to ocenily), občerstvovačky na trati byly dobře zásobené i po třech hodinách běhu, trať byla dobře značena a kapely na náměstí hrály pěknou muziku. Jediné co bych vytkla, je (ne)možnost uložit si věci v místě startu. Přece jen Trojhalí je od startu asi 1 km, a tak by se hodilo, mít kam odložit aspoň bundičku před startem.

Celkově bych tuto akci hodnotila za povedenou a děkuji všem pořadatelům, že to takto připravili. Udělat závod pro takové množství účastníků v různých kategoriích není snadné a mým pohledem účastníka tohoto i jiných závodů v našem kraji, se jim to podařilo skvěle.