Od rána bylo celkem přijatelně. Akorát tak na běhání. V Olomouci sice dopoledne pršelo, ale pak se vyčasilo a podmínky panovaly v Hejčíně kolem Mlýnského potoka skvělé.

Tomáš Blaha si závod tréninkově odklusal

Až ve druhé polovině závodu Tomáš Blaha /AK Asics Kroměříž – 32:33/ trochu zrychlil, odpoutal od svých soupeřů a v klidu si se slušným náskokem doklusal pro vítězství.

Za ním doběhl druhý Zdeněk Krejčí /Liga 100 Olomouc – 33:58/ a třetí skončil Lukáš Koudelka /AK Drnovice – 34:24/.

Johanka Šimková se s kolegyněmi vůbec nemazlila

Též mezi ženami si orientační běžkyně Johanka Šimková /MENDELU – 28:26/ dělala, co chtěla, a v rámci tréninkového zatížení s přehledem vyhrála.

Druhé místo si pak pohlídala Alena Losertová / ZAPRO Team – 31:31/ před Gabrielou Táborskou ze Samotíšek /321:06/.

Klokan se běžel již po čtrnácté

Přírodovědecká fakulta za podpory Statutárního města Olomouc a Jednoty českých matematiků a fyziků, pobočka Olomouc, ve spolupráci s Centrem grafických papírů a fotoslužeb v Olomouci uspořádali v sobotu již čtrnáctý ročník Běhu s klokanem.

Děti tady startují vždy dopoledne, ale dospělí mají posunutý start až na půl druhou.

Pro ženy je zde vždy připravený jeden velký okruh kolem Mlýnského potoka a okolo přírodního koupaliště Poděbrady v délce 7 km a muži si přidávají odbočku, která jim trasu protáhne na 9,2 km.

Ideální běžecké počasí

To konstatovali snad všichni běžci na trati. Prostě se to sešlo na konec září přímo skvěle. Jen přijelo málo závodníků. Bohužel, závodů je hodně a běžců čím dál míň.

„Začal jsem volně. Nechtěl jsem někde zazmatkovat a zabloudit,“ přiznal se mi po závodě Tomáš Blaha. „Tak to spíš byl trénink, protože jsem přidal až ve druhé polovině závodu.“

„Trochu mě pobolívá noha, proto jsem spíš dnes klusal a testoval, co to udělá,“ řekl mi v cíli Zdeněk Krejčí, od kterého si vždy půjčuji kolo, abych mohl fotit někde dál na trati.

„Příští týden běžím maraton v Košicích, tak jsem potřeboval vědět, jestli to půjde.“

„Bolí mě achilovka, proto jsem byl rád, že se běží pomaleji,“ hodnotil svůj zdravotní stav Lukáš Koudelka. „Až před cílem jsem pak zrychlil, abych si pohlídal třetí místo.“

„Měla jsem podle plánu jít tempový běh, tak jsem hledala nějaký závod, abych to nemusela jít sama,“ popisovala mi svoji cestu na závod Johanka Šimková. „Bohužel mi první chlapi utekli a tak jsem stejně běžela větší část trati sama, ale rozhodně to bylo lepší i taky a navíc kvalitnější. A hlavně zábavnější. Jen je škoda, že se na takové závody dostanu málokdy. Máme dost nabitý závodní kalendář, protože orientační běh má své akce skoro pořád.“

„Konečně se mi již běželo líp,“ usmívala se spokojeně Alena Lozertová. „Už je po triatlonové sezóně, tak jsem si trochu odpočinula a mám radost, že to teď tak dobře jde.“

Jak jsem napsal již v úvodu, vyšlo počasí a to je pak vždycky Běh s klokanem velmi vydařená akce. Liba Machalická závod i zábavu po něm připravuje vždy velmi pečlivě, proto se ani moc nespěchalo domů a v hospodě u Trevise bylo živo až do pozdního odpoledne. A to je dobře. Proběhnout se a dobře pobavit, to je ten život hned veselejší.

A zejména v takové partě, co se schází v Olomouci, je zábava přímo skvělá. Také proto tam jezdíme moc rádi.

Výsledky