O běhání se často říká, že je to sport, na který nic nepotřebujete – jen nějaké ty kecky (a dokonce vlastně ani ty ne) a můžete vyrazit. Ve chvíli, kdy začnete trochu víc běhat, zjistíte, že to není tak docela pravda a že se vám nejen botník začíná plnit věcmi, které jsou pro běh možná zbytné, ale výrazně vám jej zpříjemní. Vedle věcí, bez nichž byste se třeba i obešli, jako jsou držáky na mobily nebo desáté funkční triko, které ovšem perfektně sedí (a)nebo dokonale ladí s osmými kraťasy, jsou takové, bez kterých se obcházet budete s nadcházející chladnější částí roku čím dál hůř. Jednou z nich je pořádná větrovka.

Ta běžecká by měla splňovat pár základních podmínek – nesmí vás omezovat v pohybu, nesmí profouknout a měla by být dostatečně lehká, protože nikdo s sebou nechce tahat zbytečnou váhu navíc. O větrovce F.K.T. od Columbia Montrail můžeme poté, co jsme ji otestovali na ultratrailovém závodu Baroko 100, kde dvanáct hodin v kuse pršelo, s klidným svědomím prohlásit, že tohle všechno splňuje. A výčet plusových bodů tím nekončí. Bunda má příjemný střih, který je ve standardní velikosti (XS – XL u dámské a S – XXL u pánské) minimálně v dámské variantě v porovnání s jinými značkami méně obtažený. Pokud máte bundy raději více na tělo, bude na místě zvolit o číslo menší velikost. Bunda se při běhu nepřetáčí, neshrnuje, ani neroluje. Bez problému ji zapnete až pod bradu. Nikde neškrtí ani neškrábe.

Zátěrový zip funguje krásně lehce, plastová část jezdce je dostatečně velká, aby se dobře chytala – na konci má dokonce šikovný zobáček, takže vám nebude klouzat ani z totálně propocené, promáčené, případně hodně unavené ruky. A zároveň není zbytečně velká, aby překážela nebo o sobě při pohybu dávala nepříjemně vědět. Do poloviny délky zipu je navíc vedle něj našitý tenký reflexní pásek. Další, o něco širší, deseticentimetrový, je na zádech mezi lopatkami. Reflexní je také logo na levé paži a malé vepředu na bundě. Vzhledem k prodlužující se temné části dne je na místě na bezpečnostní prvky pamatovat.

Rukávy jsou zakončené úzkou gumičkou, dostatečně volnou, abyste ji pohodlně přetáhli i přes masivnější modely sportovních hodinek (v našem případě garmin fénix 3) a nezarývala se vám do zápěstí, i když nemáte křehké ruce pianist(k)y. Díky ní je navíc možné rukávy pohodlně vykasat. Bunda je vyrobená ze 100% nylonu s použitím materiálu Omni-Shield, jenž podle výrobce odpuzuje vodu a nečistoty: „Látka aplikovaná na textilii vytváří ochranný film, který má nižší povrchové napětí než kapaliny obsahující vodu. Ty pak po materiálu sklouznou. Teplota kapaliny její povrchové napětí snižuje, proto technologie odpuzuje tekutiny až do teploty 73°C.“ Co skutečně promoklo nebo nepromoklo, vzhledem k závodní míře pocení posoudit nedokážeme.

Co posoudit můžeme, je schnutí – bunda skutečně velmi rychle schne (údajně až pětkrát rychleji než jiné textilie) a po kratších bězích ji stačí nechat uschnout na vzduchu a minimálně po prvních několika použitích nesmrdí a můžete ji v klidu uložit mezi vyprané oblečení. Materiál je příjemný na dotek a bunda neprofoukne.

Největším plusem je ale váha a skladnost. Bunda váží pouhých 60 g, na zátylku je látka zdvojená a vytváří malým suchým zipem uzavíratelnou kapsičku vybavenou dokonce i poutkem. Snadno ji tak složíte do balíčku o rozměrech 12,5 na 11 centimetrů a není ani problém ji nacpat do kapsy u kraťasů nebo elasťáků – jen tak, pro všechny případy.

Jako jediné minus se jeví absence kapuce, ale to je záležitost osobních preferencí – na druhou stranu je bunda o kapuci lehčí.

V pánském provedení je k dostání v sytě modré, černé nebo jasně červené, v dámské pak v barvě modrošedé nebo korálově červené. Plusem je také cena: Navzdory zažitému přesvědčení, že značka Columbia patří k těm dražším, je možné větrovku F.K.T. pořídit od 1099,–.

  • větrovka F.K.T. Columbia Montrail
  • materiál: 100% nylon s využitím materiálu Omni Shield odpuzujícím vodu a nečistotu
  • reflexní detaily
  • možnost sbalit do všité kapsičky
  • váha: 60 g
  • cena: od 1099,–