Jsou závody a ZÁVODY. Pro mě a jistě pro mnoho dalších patří mezi ty ZÁVODY Zlatý podzim ve Vratimově. V tomto roce se konal už 27. ročník tohoto závodu a to pod vedením Zdeňka Fejgla a jeho týmu. Letos mu s organizací mimo jiné pomohli zástupci města Vratimov a celkově vše proběhlo na výbornou. A tak mnohým ani nevadil ranní déšt a teplota kolem 9° Celsia a 86 běžců se vydalo do boje.

Poměrně náročná trať dlouhá 9750 metrů vedla ulicemi Vratimova, pěkně z kopečka do kopečka, a prověřila síly běžců. Tento ročník byl navíc ozdoben novým traťovým rekordem, který zaběhl Lukáš Chwistek (SSK Vítkovice). Jeho čas 31:28 je o 4 vteřiny lepší než 14 let starý traťový rekord Romana Hurtíka. Druhým mužem v cíli byl Krystian Zahraj (Mattoni Freerun) v čase 34:11 a třetí Blabla Tomáš (Bystré) za 34:16.

Nejrychlejší ženou byla Jana Lenčová, běhající za AC TJ Jičín, která zaběhla skvělý čas 39:26 a dala nám ostatním pěkně na zadek. Druhá, stále se zlepšující, Elen Šimonová (X-trail Orlová) byla v cíli za 40:45 a třetí (moje maličkost) Ivana Zbořilová (BK SAK Karviná) za 41:24.

Nejlepším Vratimovákem byl Martin Janalík (Hobby runners Vratimov) – 38:26 a ženy ovládla Markéta Lajčoková z Vratimova – Horních Datyň v čase 56:21.

Po doběhu si mohli všichni vychutnat teplý čaj a skvělou zelňačku a ti, kteří vydrželi, mohli vyhrát i v tombole. Akci podpořilo také vedení města, místostarosta pan David Böhm závod odstartoval a poté i předával ceny. Dokonce i na trase stáli občas fanoušci a fandili a fotili a vytvořili pěknou atmosféru.

Je to přesně ten typ závodu, který není komerční, ale má prostě své kouzlo, a jezdí na něj skvělí běžci. Kolikrát je zde konkurence větší než na mnohých „velkých“ závodech. A kdo si chce vyzkoušet, jak se ve Vratimově běhá, tak doražte 14.4. na Důlňák, kde se poběží už 36. ročník Jakubova běhu Důlňákem, opět pod taktovkou Zdeňka Fejgla.

Výsledky