Devátý ročník Pardubické desítky, který se uskutečnil místy za hustého deště tradičně na tartanovém oválu Hvězdy Pardubice a byl zařazen do Iscarex Cupu 2019, vyhráli Jan Kubíček z Litomyšle (na foto) a Eva Vejběrová z Hradce Králové. Třicátník Kubíček se po závodě projevil i jako humorista: „Na stará kolena jsem chtěl zkusit desítku na dráze s cílem běžet pod 35, že to dám po 34 jsem fakt nečekal.“

Hlavní závod nabídl zajímavý průběh. Úvodních deset minut patřilo sólu Michala Poledníka z Otice, před týdnem byl druhý na pětce v rámci Hradecké míle. Za ním cca 50 metrů byla dvojice Miloš Kratochvíl s Janem Kubíčkem a za nimi další dvojka Jaroslav Tlapák z Poličky s Josefem Novákem z Horní Čermné. Poté následoval velký nástup a sólo až do cíle Kubíčka (33:48) a jediný, kterému nedal kolo byl Poledník (34:59). Ten se však mezitím tím propadl až k Tlapákovi s Novákem. Po půlhodině chytil druhý dech a během dvou kol byl před Kratochvílem (35:52).

Tlapák (35:59) sice odtáhl celý závod, ale ve finiši to na něj Novák (36:01) zkusil, ale tentokrát byla spravedlnost na svém místě.

Početněji byl obsazen úvodní rozběh, v kterém byl nejlepší šedesátník Vláďa Vacarda z Liberce ( 39:16), celkově tedy šestý. Před Michalem Kryslem z Colasu 42:29, kterého vzorně na trati doprovázel a hecoval, „máš na to, jdi do toho“ jeho osobní vodič Jan Vejběra ( 42:31). Jeho manželka Eva Vejběrová s přehledem vyhrála soutěž žen za 46:15. Druhá Zdeňka Jonášová, obě z Hradce Králové za 49:44. Třetí Agátka Borková z Horní Čermné za 62:48.