Jen pár minut poté, co Eliud Kiptanui v marketinkové stíhačce ve Vídni rozbil dvouhodinovou maratonskou bariéru, odstartoval zvolna a rozvážně Pražský maraton ve Stromovce do svého 56. ročníku, tudíž nejvytrvalejší v Česku.

Jak odlišné mohou vyrůst kulisy běžeckého svátku! Vědecko-futuristicko-reklamní projekt versus tradiční, až tradicionalistický závod. Co by asi hoši z Kiptanuiova týmu říkali na občerstvovačku s miskou soli, umístěnou za obrubníkem atletické dráhy při průběhu do dalšího kola?

„Já mám radši takovýhle závod, s příjemnou přátelskou a domáckou atmosférou, kde se netlačíš v davech,“ shodli se však (nejen) oba vítězové Jakub Exner s Alenou Kriklovou. Oba přijeli až od Moravy, z Vysočiny. Další účastníci až z Karviné, Otrokovic, vytrvaleckých bašt Unhoště, Babic i odjinud, stálo jim to za to.

I když, na druhou stranu, ani veteránské mistrovské medaile atletického svazu, slušné startovné a finanční odměny pro všechny kategorie nepřilákaly tak početné pole, jak by si (nejen) pořadatelé přáli. Konkurence je obří, v osmi dnech se tu nabízejí tři maratony (Stromovka, Třeboň, Praha-Dobříš).

Okruhová trať postavila epicentrum v areálu Olympu s podporou bývalého výborného běžce Jindřicha Linharta. Chodníčky ve Stromovce pak dovolily držet tempo i vstřícné diváctvo. Naklánějící se sezona nabízela zhodnotit naběhané kilometry. Náhlé oteplení až ke 24 stupňům, když v týdnu už zrovna na Vysočině měli ranní mrazíky, nárazový vítr a přece jen prudší zatáčky však přece jen k osobákům nepřispěly.

„Běželo se mi dobře, celou trať jsme šli ve dvou, podařilo se mi trochu zrychlit až v posledním kole,“ komentoval svůj triumf Jakub Exner. Letos poprvé veteránský mistr (35–39 let), on si dal právě tenhle cíl výš než obhajobu v Třeboni. Vždyť letos přispěl i ke stříbru českého týmu na mistrovství světa v půlmaratonu v Polsku.

„Před pěti lety jsem tady běžel svůj první maraton a pořád mi to šrotuje v hlavě. Genius loci a jisté kouzlo mě přitahuje, mám to tady rád,“ dodal.

Letos běžel i mezinárodní pražský maraton (za 2:31 jako šestý nejlepší z Čechů), na kontě má přes čtyři desítky závodů. „Trénovat stíhám okolo tři sta kiláků měsíčně. Ale tempa trénuju jen závody seriálu Běžec Vysočiny,“ usmál se chlapík, který pracuje jako vedoucí výroby v nástrojárně. A jako vždycky vzal s sebou na výlet rodinku. „Ale po D1 jsme byli rádi, že jsme vůbec stihli start…“

To Alena Kriklová běžela za vítězstvím úporněji. „Držela jsem se s chlapy, hlídala svoje tempo. Po dvacátém kiláku mi ale vytuhly nohy a dost jsem se trápila. Letos nemám tolik naběháno, byla jsem hodně nemocná,“ říkala.

Za čas 3:13 byla nakonec ráda, i když její osobní rekord z dvanácti absolvovaných maratonů je o deset minut lepší. K takovým výkonům potřebuje úřednice z Pracovního úřadu z Jaroměřic u Jevíčka naběhat přibližně sto kiláků týdně.

Ještě několik výkonů zaslouží mimořádnou úctu. Nejstaršími v cíli se stali 69letý Stanislav Pilík z Rakovníka za 3:49, mezi ženami 67letá Marie Šlechtová z Jaroměře za 4:58. Pro zajímavost nejmladším na trati (a v cíli) byl 20letý Martin Olšovský za 3:58.

56. Pražský maraton ve Stromovce: Muži: 1. Exner (Pteam Jihlava) 2:38:24, 2. Martinovský (SK Babice) 2:38:37, 3. Čada (Unhošť) 2:50:16. Ženy: 1. Kriklová (Moravská Třebová) 3:13:35, 2. Kroužilová (Kolín) 3:26:43, 3. Šindelářová (Blovice) 3:27:01.

Kompletní výsledky na www.sportovniservis.cz