Pavel Novotný (38 let) je vzhledem ke své výšce na startech závodů Hradeckého běžeckého poháru, jehož slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční v sobotu 19. října od 16 hodin v Sokolovně na Novém Hradci Králové, nepřehlédnutelný. Každého hned napadne ideální postava pro basketbal. A ono to tak skutečně je. Svoji aktivní kariéru ukončil a nyní se věnuje trénování mládeže v BK Napos Vysoká nad Labem. A běhá. Vloni kategorii do 40 let v Hradeckém poháru vyhrál, letos byl druhý. „Běhám pro radost,“ uzavřel náš rozhovor, Pavlovi na rozdíl od některých bedničkářských běžců „pro radost“ toto věřím.

Pavel Novotný pochází z Velkého Meziříčí a do východních Čech ho přivedlo studium na pardubickém sportovním gymnáziu, kde hrál extraligu juniorů za BK Pardubice. Poté vystudoval v Hradci Králové vysokou školu, založil zde rodinu a ve východočeské metropoli pracuje a hrál v kraji za dospělácké týmy. „Škoda, že nemám více času. Rodina (oba synové hrají také basket), práce a trénování mě zaberou většinu času. Alespoň tady jsem si domluvil, že mám v úterý volno, abych mohl běhat pohárové závody, které mě, protože jsou v lese a takové komorní atmosféře, velmi baví ,“ dodal, aby mě vzápětí překvapil tím, co už vše běžecky absolvoval. „Mám rád dlouhé tratě, dvakrát jsem dal B7, maraton i ultra na Kuksu, maraton v Mělníku a Rychnově nad Kněžnou.“

Tedy žádné odpočinkové závody. Maratonský osobák má právě z horského silničního závodu v okolí Rychnova nad Kněžnou – 3:16 hodiny. Na desítce si vzpomněl na výkon z Hradeckého krosu, který dal pod 40. O tom, že to není lehký závod svědčí traťák, který zde zaběhl v době své největší slávy Jan Pešava – 30:34, a to tehdy dal na dráze desítku pod 28 minut.

Ještě v tomto roce má Pavel Novotný v plánu jednu běžeckou výzvu. „V listopadu bych si chtěl zaběhnout Čertovskej ultra trail. "Ve východních Čechách se mi velmi líbí, akorát zde v okolí Hradec je minimum kopců, která mám pro běhání rád,“ uzavřel naše povídání s tím, že nyní ročně naběhá dva tisíce kilometrů a na kole najezdí tři tisíce.

Ještě se vrátím na začátek, a to do Vysoké nad Labem. Obec, sousedící s Hradcem Králové, vybudovala kvalitní sportoviště a našli se v ní štědří fanoušci sportu. První se zde rozjel fotbal. Muži Vysoké hrají krajský přebor, takže sem zajíždějí první týmy třeba z Jičína, Vrchlabí, Rychnova nad Kněžnou či hradecká Slavia.

Druholigoví basketbalisté Napos Vysoká nad Labem zde změřili síly třeba s týmy z Ostravy, Jindřichova Hradce, Liberce či Žďáru nad Sázavou. „Kdo něco umí a končí v Pardubicích nebo Hradci, tyto týmy hrají extraligu, má šanci uplatnit se u nás,“ zakončil vyprávění Pavel Novotný."