Už pátý ročník Benefičního běhu se konal v sobotu 19.10.2019 u kos­tela svatého Ducha v Ostravě-Výškovicích. Každoročně se na něm schází spoustu výkonnostních běžců i amatérů, rodin s dětmi a také zdravotně postižených, kteří si mohou vybrat z různých tras a zasportovat si. Je to projekt, který má pomoci tělesně postiženým, nemocným a jinak zdravotně znevýhodněným spoluobčanům v Ostravě. Každý rok se běží na podporu někoho jiného a startovné je zcela dobrovolné!

Letošní ročník proběhl pod záštitou města Ostravy a starosty městského obvodu Ostrava-Jih Bc. Martina Bednáře společně s garantem závodu Římskokatolickou farností Ostrava-Zábřeh ve spolupráci s organizací Young Life Česká republika, pobočkou Ostrava. Hlavním organizátorem akce byl NADAČNÍ FOND BĚH PRO. Tváří letošního ročníku byl Marek Jankulovski.

V tomto roce byl celý výtěžek akce věnován Standovi Hovadíkovi na pořízení upraveného automobilu pro handicapované k zlepšení životní situace. V současné době činí výtěžek ze startovného přes 240 tisíc. Letos se tohoto běhu s překrásnou atmosférou zúčastnilo na 421 registrovaných běžců a spoustu menších dětí a dospělých, kteří sice nezávodili, ale akci také podpořili na bezbariérovém běhu.

Závod menších dětí vyhráli Vladislav Mazura, Josef Týn a Erik Marynčák. Z dívek byly nejrychlejší Andrea Karpasová, Natálka Kašná a Elen Ruibarová. Mezi většími dětmi se na stupně dostali Jakub Holeček, Oliver Pachta a František Hurník. Dívky ovládla (a i všechny chlapce předběhla) Marie Konvičková, dále Ester Polehlová a Michaela Pilařová.

Na trase 5 km si doběhl pro první místo Matouš Vrzala, druhý byl Ondřej Sekera a třetí Petr Pražák. Mezi ženami zvítězila Markéta Kašná, před Lenkou Jurajdovou a Janou Třosovou.

10-ti kilometrovou trasu ovládl s přehledem Vojtěch Bližňák, který porazil druhého Dana Šindelka a třetího Michala Bubu. V ženách se odehrával „souboj“ do osmého kilometru, kde zrychlila a nakonec zvítězila Kristina Fryzová, před nakonec druhou Ivanou Zbořilovou a třetí doběhla Iva Pachtová.

Pro závodníky bylo připraveno opravdu výborné zázemí, doprovodný program, občerstvení a celá akce byla ukončena nádherným ohňostrojem. Celé odpoledne zde panovala skvělá atmosféra a mnozí z nás se jistě již těší na další ročník.