O polovinu více účastníků k téměř dvou tisícovkám hlásí hrdě druhý ročník Compressport Třeboňského půl/maratonu, lákajícího rovinatou tratí v přírodních kulisách.

„Jsme moc rádi, že se lidem náš závod líbí a přijeli v ještě hojnějším počtu,“ radovala se Gabriela Šírová z pořadatelského týmu. Trať Nature marathonu vedla z Masarykova náměstí do chráněné krajinné oblasti směrem ke Chlumu a Suchdolu nad Lužnicí podél zelených luk, okolo rybníků, lužními lesy, v přírodě, z níž běžci čerpali energii.

Maraton vyhrál Jan Šunka za 2:41:35, tedy o necelou minutu rychleji než loni Jakub Exner a dokonce osm minut před druhým Davidem Vaňkem a třetím Jakubem Patúcem. „Běžel jsem tu taky, moc se mi to zase líbilo, i když trať byla jiná. Mám raději přírodu, než město. Běželo se mi dobře, bál se jsem trochu křečí, přišel trochu vítr a raději jsem zvolnil,“ říkal vítěz.

Od startu do cíle vytrval na čele sám, jen se dvěma vodiči na kole. „To mi taky vzalo síly. Ale nikoho jsem neviděl, jen na otáčce odhadl, že jsou za mnou dvě minuty,“ dodal 41letý profesí výrobní ředitel Hochtiefu a pilný maratonec už třináct let.

„Počet svých maratonů ani spočítaný nemám, pořádně trénuju poslední tři roky a zdá se mi, že rychleji už to nepůjde,“ usmál se muž, který letos běžel v Praze za 2:39. Doma v Louňovicích se ještě věnuje výchově třiceti malých orientačních běžců, pro něž založil klub Moravan podle místa svého původu. Takže spojení s přírodou je jasné.

Mezi ženami byla nejlepší Lenka Kohnová z Brna za 3:04:22, která si za osobáček zasloužila kousek velikánského dortu, jímž v cíli pořadatelé odměnili rekordmany i premianty. „Dala jsem si i s kamarádkou, která zaběhla poprvé pod čtyři hodiny. Já jsem chtěla pod 3:10, že bych mohla jít pod hranici tří jsem ani nečekala, i když to bylo blízko. Třeba příště… Ale bylo tu úplně ideální počasí, běželo se mi moc dobře, i když jsem zůstávala celé sama. Vždycky se doběhla nějaká skupinka a hned se rozpadla,“ vyprávěla nadšená vychovatelka z brněnské školní družiny, která stíhá trénovat okolo sedmdesáti kilometrů týdně.

Ostatně úspěch měla i druhá specialitka a novinka – šampaňské s jahodami na poslední občerstvovačce. I když padlo jen pár lahví, pro řadu běžců to bylo příjemné zpestření a překvapení. „Já jsem to ale nevyužil,“ vrtěl hlavou David Vaš, vítěz půlmaratonu a držitel nejhodnotnějšího výkonu dne 1:11:49. Běžel tu dokonce o pár vteřin rychleji než v létě na domácím Českobudějovickém půlmaratonu.

„Očekával jsem pěknou trať i rychlý závod. Počasí bylo ideální, mlhavo, ale teplo. Potrápil mě trošku Dan Vejmělka ve svém prvním půlmaratonu, zkoušel hned na začátku nástupy, pak zpomalil a na desátém kilometru po větru už mi nestačil (v cíli zaostal dvě minuty, třetí Pavel Štěpáník další tři, pozn. red.). Šel jsem pak tréninkově rovnoměrné tempo,“ dodal přední český vytrvalec. Letos dal pražský půlmaraton za 1:07 a byl čtvrtým Čechem v mistrovském maratonu. Po čtyřech zimách v Keni chystá poprvé za novými výzvami i poznáním dokonce ještě výš do Etiopie.

Mezi ženami byla na půlmaratonu nejlepší Taťána Straková za 1:27:17.

A ještě zajímavost: premiéru ikonické běžecké distance zde podstoupil Daniel Stach, dlouholetý hlas pražského maratonu a závodů RunCzech. Držel se statečně za 3:43, i když si plánoval o pár minut rychleji.

„Atmosféra byla opět skvělá a nárůst účastníků mě moc potěšil, navíc když mnozí z nich včetně vítěze půlmaratonu používají náš materiál,“ řekl spokojený Mikuláš Marcinko, který na českém trhu prodává produkci značky titulárního partnera Compressportu.

Více informací najdete na www.naturemarathon.cz nebo na facebooku.