Havířov je nejmladší město v republice a také ono má svůj běžecký závod. Letos se konal již pátý ročník a na start se postavilo mnoho dětí, dospívajících i dospělých závodníků, kteří se proběhli ulicemi města po cestách, kde se běžně kvůli provozu nedostanou.

Organizátoři se snaží obnovit tradici městských běhů v Havířově a navíc podpořit zdravotně znevýhodněné sportovce. Benefiční myšlenkou závodu je podpora havířovských boccistů, což jsou sportovci na vozíku hrající paralympijský sport zvaný boccia. Z každého startovného putuje sto korun na podporu jejich činnosti. Boccisté se aktivně podílejí na organizaci závodu, který má opravdu moc pěknou atmosférou. V tomto roce se ze startovného podařilo na boccisty získat 61 200 Kč.

Letos se závod povedlo dostat snad všude. Ať už reklama na Youtube, Instagramu či Facebooku. Prostě všude na mě vyskakovala H10. Organizátoři se v tomto roce pokusili závod oživit také tím, že pozvali nejrychlejší běžce, aby štafetovým způsobem překonali rekord v maratonu. Což se jim nakonec povedlo a zaběhli čas 1:59:16. Tohoto rekordu se mimo jiné zúčastnili také havířovský rodák Pavel Maslák a triatlonista Petr Vabroušek.

Závodu se zúčastnilo mnoho dětí v rámci Dětského běhu, který byl nesoutěžní. Děti letos startovaly ve třech vlnách, aby měly dost prostoru a nepopadaly přes sebe navzájem jako v minulých letech.

Poté se již vydali na start běžci na 5 km. V mužích si nejlépe vedl Daniel Filip (17:56), druhým v cíli byl David Szymik (18:29) a třetí Rudolf Hradil (18:36). Ženám vévodila Adéla Fábry (20:36), druhá byla Michele Boturová (20:56) a třetí Markéta Kašná (21:09).

Závod na 10 km vyhrál Adam Szymanik (33:12), těsně před druhým Karlem Splítkem (33:25) a třetím mužem v cíli Tomášem Macečkem (33:58). V ženách naprosto dominovala Eva Filipiová (38:35), druhá doběhla Elen Šimonová (42:14) a třetí Ivana Zbořilová (43:32).

Velký zájem je zde o závody štafet, které vyhrála čtveřice z Aletického klubu Havířov (32:56), před Mechatroniky z Karviné (41:17) a Teamu Lightbike (42:06). Zde musím vyzdvihnout týmy ze základní školy Zelená z Havířova – Životic, kteří poctivě trénovali a poskládali hned pět štafet z žáků prvního stupně a ve výsledkové listině figurují s popředí.

Celkem se na start ve všech bězích postavilo přes 1000 závodníků, kteří mohli po závodě využít také možnost masáží. Kompletní výsledky najdete na webu závodu pod odkazem http://h10.cz/vysledky/. Celý závodní den se odehrál před kamerami České televize a na odpolední maraton dorazila také televize Prima.

Z mého pohledu se závod pořadatelům opravdu podařilo udělat dobře. K atmosféře jednoznačně přispívá i množství fanoušků a music pointy na trati. Možná by ještě mohli popřemýšlet nad oceněním nejlepších běžců a případně zařazením soutěžního běhu také pro děti. Ovšem divákům se závod líbil, mnoho jich chodí fandit už léta a podél trati je opravdu živo. Snad bude příští rok opět tak povedený jako letošní, nejlépe ještě povedenější.