Šestice českých vytrvalců se bude reálně pokoušet o splnění limitu pro olympijský maraton. Mezi muži se o limit budou snažit Petr Pechek, Robert Krupička a Jan Kreisinger. Ženy, které můžou myslet na olympiádu, jsou Ivana Sekyrová, Petra Kamínková a Petra Pastorová.

Pechkův Velikonoční pokus

První se o limit 2:16:30 pokusí Petr Pechek závodící za TJ Maratonstav Úpice. Na Velikonoční pondělí odstartuje na královskou distanci v nizozemském Utrechtu. Pokud to zde nevyjde, zkusí ještě 13. května maraton v Praze. „Je to pět týdnů po sobě, tak se to snad dá zvládnout,“ komentuje své rozhodnutí mladý závodník z běžecké rodiny.

Petr si samozřejmě nechá v tréninku poradit od otce, trenérem je mu ale i nadále Jan Kervicer z PSK Olymp Praha. „Táta mě radí spíš jenom s finální přípravou na maraton,“ vysvětluje mladý závodník. V tréninku běhal letos pochopitelně hodně objemů, ale nezaměřoval se jen na ně, běhal také tempové běhy, občas si zaběhl delší úseky nebo kopce.

„Jenom z objemů se maraton v časech pod 2:20 podle mě běhat nedá,“ říká Petr. Na soustředění byl týden v Háji pod Klínovcem s rychlíkem Adamem Koubou.

Ohledně svých šancí ale není přehnaným optimistou. „Šance moc velký nejsou. Dvě minuty, co mi chybí, je hodně,“ říká a dodává, že by se muselo všechno sejít, aby to vyšlo. Loni získal domácí mistrovský titul za čas 2:18:28. Překvapil tehdy i sám sebe. Možná tedy bude letos další překvapení…

Každopádně chce běžet co nejdéle se skupinkou na čas 2:15:00. I pokud by ale limit zaběhl, nemá ještě letenku do Londýna jistou. Musel by zároveň být nejrychlejší z Čechů, protože s B limitem může jet jen jeden atlet.

Jeden nebo dva pokusy Krupičky

Ještě v dubnu se chce pokusit o limit i Robert Krupička závodící za Jiskru Ústí nad Orlicí. „Rozběhat“ se přijel do Peček a skončil druhý. Po závodě však říkal, že jeho příprava směřuje k olympijskému limitu. Kdy se pokusí?

„Ještě nevím kdy. Ale mám představu: 22. dubna jsou dva nebo tři maratony, kde bych to asi chtěl zkusit. A když ne, nechám to na Prahu,“ řekl Robert pro BezvaBĚH.

Je si vědom, že dva maratony v tak krátké době nepůjde odběhnout naplno. Pokud maraton na konci dubna doběhne, Prahu už nepoběží. Kdyby ale na dvacátém, pětadvacátém kilometru cítil, že to nejde, závod podle svých slov „včas stopne“. „Ale i tak už bude Praha jen takový výstřel do tmy,“ přiznává. Není radno jej podceňovat, připravuje se ve vysokohorském prostředí a to bude mít svůj vliv. Že dříve závodil v bězích do vrchu a nebyl tolik vidět rozhodně neznamená, že není dobrý běžec.

Ostře sledovaná premiéra

Papírově by mohl být na maratonu nejrychlejší Jan Kreisinger z věhlasného klubu AK Kroměříž. A to i přesto, že tuto distanci poběží poprvé a to je vždy tak trochu sázka do loterie. „Běhám daleko víc objemů, neběhám tak rychle, ale spíš do kvantity, teď jsem běhal nějakých 190 km týdně. Všechno to jede k tomu maratonu,“ říkal závodník před Hervis 1/2Maratonem.

V závodě pak měl smůlu na to, že Afričtí běžci mu utekli a Evropští mu nestačili. Běžel tak sám a podle trenéra Róberta Štefka to byl spíše tempový běh v tréninku. „Dnešní výsledný čas odpovídá výslednému času na maratonu na úrovni limitu,“ řekl Štefko k času 1:05:42.

Pro Honzu bude datem, kdy se pokusí o limit, 13. května. Tedy den, kdy se běží maraton v Praze. „Buď to vyjde, nebo ne. Jiný datum neexistuje,“ říká odhodlaně závodník. AK Kroměříž je klubem, kde se to skvělými běžci jen hemží. Proběhlo už domlouvání, že by někdo dělal v začátku závodu vodiče? „To vůbec. Bavili jsme se s Jirkou Homoláčem, že by běžel, tak se třeba domluvím s ním,“ nevylučuje možnou pomoc Honza.

Před závodem se ještě zúčastní soustředění na Šumavě a klubové povinnosti jej zřejmě přivedou také na start domácího mistrovství v půlmaratonu. Poběží ale jen v rámci přípravy na maraton. Pak už se stihne jen vyladění a finální příprava.

Jak už bylo řečeno, Honza poběží první maraton právě v Praze. To je také důvod, proč nezkusí jiný maraton dříve. Štefko nechce zkoušet, aby jeho svěřenec běžel první maraton s tím, že ho třeba nedokončí. „Psychicky by se z toho těžko dostával a rovnou ho namočit do dalšího, to nepřichází v úvahu,“ říká rezolutně někdejší skvělý vytrvalec a několikanásobný mistr republiky.

Velkým nebezpečím je i hrozící vedro. V takových podmínkách se Kreisingerovi neběhá dobře. Navíc je alergik. Štefko doufá, že podmínky v Praze vyjdou, že bude chladněji a ani pyly nebudou ve vzduchu moc poletovat. „To ho může potkat všude v Evropě. Je to trochu hendikep, ale nedá se proti tomu bojovat,“ říká smířeně.

BezvaBĚH se zajímal, jak Štefko vidí šance Krupičky a Pechka. „O Robovi moc informací nemám a Petr vypadá na 2:18, což asi stačit nebude,“ říká. Kreisinger je z celé trojice nejrychlejší, v přípravě ale odběhal menší objemy. Zároveň je ale stále relativně mladý a ví, že když mu vydrží zdraví, může maratony na vrcholové úrovni běhat ještě osm let. Pokud to tedy nevyjde na olympiádu letos, za čtyři roky to může zkusit znova.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.