Jedním z lákadel letošního Vyking trailu a krosu, který se uskuteční v sobotu od devíti hodin – start maratonu, ve Svratce na Vysočině, byl návrat do původního místa startu a cíle u lesního zámečku Karlštejn. Pořadatelé nakonec vsadili na již opakovaně osvědčenou variantu v centru Svratky, a to v areálu místních hasičů.

Online registrace byla ukončena, ale samozřejmě je možné se do závodu přihlásit přímo na místě. Favoritem maratonu vedoucího mimo jiné přes Čtyři palice, Sněžné, Drátník, Malinskou, Lisovskou skálu a nejvyšší vrchol Žďárských vrchů Devět skal, bude Libor Eremka z Humpolce, který opakovaně uspěl třeba v lednovém Zimní Blaníku. Maratonská startovka žen je podstatně chudší a nejznámější jménem je Jana Klinecká z nedalekého Hlinska, kde letos obhájila prvenství v tamním půlmaratonu.

Na půlmaratonskou trať, ta vede také přes Čtyři palice a Devět skal, je přihlášen vedoucí závodník letošní krosového Mizuno poháru Jaromír Hradecký ze Skutče, který byl v neděli druhý v maratonu z Prahy do Dobříše a v září vyhrál v těchto místech maraton v rámci Saar Challenge.

Známý je i favorit kategorie nad 45 let Vašek Ožana z Nového Města na Moravě, který za mlada v Mělníku vybojoval titul mistra republiky v maratonu. Letos se dařilo Zdeňce Komárkové z Olešnice u Víru, která zde vyhrála pohár Běháme Vysočinou, který zahrnoval Běh kolem Vírské přehrady (28 km) a později Malý svratecký maraton (32 km). V září Zdeňka a absolvovala i B7.

Na krosovou desítku je přihlášen Roman Sedláček z Lanškrouna. Tento neúnavný veterán byl nedávno celkově třetí v Pojizerském maratonu, týden poté lehce vystřihl půlmaraton v Kunvaldu. Tradičně nechybí pořadatel spřáteleného silničního Sršského maratonu, půlmaratonu, čtvrtky, pětky a štafet, letos bude v sobotu 16. listopadu, Lubomír Jirásko ze Srchu u Pardubic. Luboš v minulých letech běhal také půlku a letos je přihlášen na desítku.