Po krásně teplém víkendu, jsme se do státního svátku 28.10. probudili do chladného počasí a mnozí z nás na Ostravsku se vydali na tradiční běh Porubský čtvrtmaraton. Startovní pole čítalo 127 čtvrtmaratonců, 39 závodníků na 5 km trati a 45 koloběžkářů.

Trať závodu je velmi jednoduchá. Běhá se po Hlavní třídě stále dokola na okruhu dlouhém 1600 metrů. Je to vlastně celkem nudné, ale na druhou stranu víte, jak na tom jste, můžete si hlídat tempo a je zde také dost fanoušků.

Závod koloběžek ovládli mezi dětmi chlapci Patrik Bůžek, Benjamín a Bohdan Grimovi a dívky Kateřina Gebauerová a Sabina Zajíčková. Z dospělých se nejvíce dařilo Romanu Matyášovi, Ondřeji Koláčkovi a Boleslavu Žemlíkovi, v ženách Veronice Pytelkové, Barboře Olivkové a Monice Francové.

V 11 hodin se již na start postavili běžci. Na čtvrtmaratonce čekalo 6,5 okruhu, závodníci na 5 km si dali okruhy tři. Mezi pětkaři si pro vítězství dosprintoval Petr Muras (MK Seitl), který zlepšil svůj vlastní rekord na této trati o 42 vteřin a finišoval v čase 15:52. Za ním na druhém místě doběhl Martin Ručka (SSK Vítkovice) – 16:26 a třetí Tomáš Smolicha (nový Malín) za 16:47. V ženách si vytvořila svůj nový osobní rekord Markéta Kašná s časem 20:51. Druhá Rozálie Mrózková (TK Příbor) narozena v roce 2008! zvládla trať za 22:55 a třetí Kristýna Pekaříková (SSK Vítkovice) 23:32

Na čtvrtmaratonu se odehrával napínavý souboj mezi prvními čtyřmi muži, kteří bojovali opravdu na krev. Z vítězství se nakonec radoval Matouš Vrzala (SSK Vítkovice) – 35:12, druhý byl Šimon Koblížek (Krušnoman TT Litvínov) – 35:15, třetí Martin Ocásek (Krnov) – 35:17 a brambora zbyla na Vojtěcha Schneidera s časem 35:41.

V ženách bylo v podstatě již na startu rozhodnuto o vítězce. Již před startem totiž oznámila Petra Pastorová (MK Seitl), že se pokusí o zlepšení traťového rekordu, který drží od roku 2012 Adéla Esentierová (41:37). A to se jí s přehledem povedlo. Nikým neohrožena proťala cílovou pásku v novém traťovém rekordu – to úctyhodných 38:39. Celkově ji to stačilo na 13. místo a Petra opět potvrdila své kvality. Druhá byla Jana Coufalová (MK Seitl) s časem 41:59 a třetí s velkou ztrátou Ivana Zbořilová (BK SAK Karviná) – 44:31.

Ceny vítězům předávala starostka Ostravy – Poruby paní Lucie Baránková Vilamová. Poté následovala bohatá tombola a na závěr se ještě losoval výherce kávovaru, kterým se stal ostřílený závodník Vašek Procházka.

Organizace závodu se povedla, sprchy i šatny byly ve sportovní hale, počasí na jedničku a příští rok se s mnohými jistě zase postavíme na startovní čáru.

Výsledky

Foto MK Seitl Ostrava