V sobotu odpoledne se odehrál 34. ročník populární desítky ve Frýdku-Místku. Vytrvalci teplo nemilují, chladno s větrem už vůbec ne, dnes bylo 11°C a docela foukalo. To však neodradilo 632 účastníků, kteří nastoupili na trať hlavního závodu, aby, jako každoročně, ukončili sezónu silničních běhů právě tady.

Jako každý rok se až na místě přihlásila početná skupina ukrajinských běžců. Ti také za to od začátku vzali. Sekundovat jim dokázal pouze René Sasyn z Jablunkova, který nyní běhá za Duklu Praha a o pár kroků zpět třinecký Tomáš Lichý.

Rozhodovalo se v posledním kole, kdy nejvíc sil měl Mykola Mevsha. Zvítězil s časem 30:07. Druhé místo vybojoval René Sasyn – 30:12, na třetím místě doběhl ve stejném čase další Ukrajinec Oleksii Obukhovskyi. Na 5. místě skončil Tomáš Lichý – 30:25, kterému loni stačil na druhé místo čas 30:38.

Ženy podle očekávání ovládla Aneta Chlebiková, která obhájila loňské vítězství. Navíc si na této trati vylepšila čas o 18 vteřin na konečných 34:29. Tento výkon je zároveň i jejím novým osobním rekordem na silnici. Po celý závod běžela lehce a uvolněně, jde vidět, že ji vede profík, kterým je kdo jiný, než Vláďa Černý.

Na druhém místě doběhla několikanásobná maratonská mistryně republiky Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava), a to ve velmi dobrém čase 35:34. Porazila tak těsně o generaci mladší Ukrajinku Alinu Boshehuk – 35:35.

Výborné výkony podali i někteří veteráni, zejména vítěz kategorie šedesátníků Petr Kučírek – 38:23 a čerstvý sedmdesátník Alf Výtisk – 44:26.

Co říct na závěr, i přes neúčast známých jmen, jako jsou Vít Pavlišta, Jakub Zemaník nebo Jiří Homoláč, se hlavnímu organizátorovi Pepovi Nejezchlebovi podařilo udržet vysokou sportovní kvalitu závodu, letos 12 borců zaběhlo pod 32 minut a to není špatná vizitka. A nejen sportovní kvalitu, ale i účast, protože jen dětských závodů se zúčastnilo přes 1000 dětí. A to umí v republice jen Pepa, v dětech je naše budoucnost a Pepovi patří velký dík za to, jak se dětem celoročně věnuje.

Výsledky 10 km – absolutní pořadí

Výsledky 10 km – kategorie

Výsledky – mílaři