Pod mrakem a před závodem i v jeho průběhu občas sprchlo. Takové počasí přivítalo početnou skupinu vytrvalců, kteří si přijeli oběhnout přehradu Křetínka. Tedy nic moc, ale běžet se dalo. Bývá hůř.

Martin Kučera opět zakončil sezónu vítězstvím

Na svůj velmi oblíbený a tradičně poslední závod sezóny nastoupil Martin Kučera /ElevenRunTeam/VSK UNI Brno – 49:55/ s jediným cílem. Vyhrát. A také již od startu převedl, že to myslí vážně. Utekl všem hned po pár metrech a pak až do cíle mu byl soupeřem pouze čas.

Martin Vintrlík z Křepic / 53:44/ za Martinem zaostal opravdu o Titanik, stejně jako třetí Petr Bořil /53:45/, který se v průběhu závodu na Martina Vintrlíka dotáhl, a spolu pak doběhli do cíle.

Pavla Závodná šokovala úplně všechny, nejenom soupeřky

U žen nebyl závod zpočátku tak jednoznačný stejně jako u mužů.

Ovšem postupně si úplně neznámá dívka Pavla Závodná /57:35/, která ihned po závodě posílila AK Drnovice, vypracovala slušný náskok a s úsměvem na tváři bez viditelného vypětí si doběhla pro naprosto šokující vítězství.

A to na startu stála třeba skvělá Irena Pospíšilová /AK Drnovice – 58:38/, která nakonec skončila druhá a také třetí Lenka Jančaříková /AAC Brno – 59:04/. Ta má na podzim fantastickou formu.

Běh kolem přehrady Křetínka má tradici

33. ročník běžeckého závodu v Letovicích, který pořád Fan-club „BOP Křetínka,“ již ledacos napovídá o jeho tradici a úspěšnosti.

Samotná trasa v délce 14,3 km vede po silnicích se startem a cílem letos nově u restaurace Na Koupališti. Vybíhá se přes náměstí směrem na přehradu Křetínka a kolem ní se přes místní vesnice Vranová, Křetín, Lazinov, Svitavice a Meziříčko běžci dostanou velkým okruhem po hodně zajímavé trati zpět do Letovic.

Je nutné přiznat, že se zde za roky pořádání závodu postavila na start řada výborných vytrvalců a vytrvalkyň a současný běžecký boom pak láká k proběhnutí čím dál větší množství lidí, což se projevuje neustálým zvyšováním počtu startujících i v tomto závodě. Letos s celkového počtu 145 běžců bylo na startu 99 mužů a 46 žen.

Hezká trať a velmi oblíbený závod

Tak v podstatě hodnotili skoro všichni závodníci zdejší závod. Ostatně na něm většinou startovali již po několikáté.

„Dnes se mi neběželo dobře,“ nespokojeně kroutil hlavou v cíli Martin Kučera. „Silnice byla po dešti mokrá a klouzalo mi to. Navíc už byla na mě dost velká zima, tak jsem se ani pořádně nezahřál. Ale do Letovic jezdím roky zakončit závodní sezónu, tak jsem sem musel přijet zase. A teď už dám odpočinek a pak zahájím přípravu na další rok.“ Mimochodem, příští rok přestupuje Martin mezi čtyřicátníky, tak se kluci těšte.

„Větší část trati jsem běžel sám,“ popisoval mi závod Martin Vintrlík. „Jenže pak se na mě dotáhl Petr Bořil. Ale protože je v jiné kategorii, nechal mě doběhnout před sebou, aniž bychom finišovali o celkové druhé místo, tak jsem rád, že jsem se nemusel před cílem ještě nějak moc zmáčknout.“

„Já si jen tak běhám pro zábavu,“ šokovala mě Pavla Závodná. „Sice jsem již startovala na Olomouckém půlmaratónu, ale jinak moc nezávodím. To ale už teď napravím, protože se mi dnes běželo dobře a mám z toho radost. Tak příští sobotu vyrazím i do Jedovnic.“

„První dva kilometry jsme šly s Pavlou tempem pod 3:50 na km a to bylo na takový terén na mě moc rychlé,“ přiznala se mi po závodě Irena Pospíšilová. „Proto jsem trochu zvolnila a čekala, jak ona poběží. Ale vůbec nezpomalila, tak jsem si jenom hlídala celkové druhé místo, protože se zezadu přibližovala docela rychle ještě Lenka Jančaříková.“

„Nevěděla jsem, co mám od sebe na tak dlouhé trati čekat, ale překvapivě mi to šlo,“ řekla mi hned po doběhu Lenka Jančaříková. „Cítím se teď na podzim docela dobře a je vidět, že mi to taky podle toho běží.“

Tak to se máte příští rok na co těšit ženy nad 50 let, protože snad se Lenka neurazí, když prozradím, že právě tam má od ledna namířeno. Ale jinak si myslím, že dnes v Letovicích vyhráli všichni, kdo se proběhli kolem přehrady a pořadatelé opět letos zaslouží pochvalu, že závod zvládli s dobrou náladou a úsměvem. Tak to má být.