Počasí letošnímu Králi Točné opravdu nepřálo. Po celotýdenní podzimní pohodě se v sobotu na hřišti U letadýlek na letišti Točná vzájemně doplňovali déšť a studený vítr. A že jim to šlo…

Ale jak říkají maďarští Rumuni – není špatné počasí, to jenom lidi stojí za houby. A těch bezmála 200 malých i velkých účastníků letošní Žaludské osmy za houby rozhodně nestálo.

Oproti loňskému roku došlo k drobným úpravám tratí – v maximální možné míře byl eliminován asfalt a i dětské tratě se přesunuly více do lesa. A je třeba dodat, že šlo o dobré rozhodnutí – v lese nebyly pocity nečasu tak intenzivní.

Nejmladším kategoriím jako již tradičně vévodily kanoistické oddíly – svěřenci Davida Kotrče ze Sportu Zbraslav, závodníci místního Spartaku Modřany, borci a borkyně z LOKO Braník a samozřejmě z KVS Praha byly zastoupeni ve všech kategoriích v míře větší než vrchovaté a diváci byli svědky mnohdy velmi lítých soubojů. A neztratili se ani lyžaři – běžci ze Slovanu Praha Zdravotník.

Na startu dospělých závodů se i letos objevila velmi pestrá směsice sportovců z rozličných komunit. Kanoisté, veslaři, atleti, triatleti, orientační běžci i jeden bosoběžec – radní pro sociální věci, zdravotnictví a sport Lukáš Findeis, zastupující Městskou část Prahy 12, která Žaludskou osmu jako každoročně podpořila. Radní Findeis, milovník ultramaratonů, se však nakonec nechal přesvědčit (terén na Žaludské osmě skutečně není typizován na bosoběh) a jakousi tenkou tkaninu si na nohy přeci jenom navlékl.

Královský titul nakonec z loňského roku obhájil Lukáš Gdula. „Jsem v přípravě, čeká mě kvalifikace na Tokio“, vyprávěl v cíli pardubický chodec. Letos mu mistrovství světa v Kataru uteklo o 30 vteřin, což je na 50 km chůze skutečně k naštvání… Druhý doběhl do cíle Jan Žaloudek z ELEVEN RUN TEAMu, mj. 10. na mistrovství republiky v maratonu v rámci PIM za 2:35:57. A třetí pak předměřický běžec i pádler Ondřej Zadrobílek.

Ženskou korunu si tentokrát odnesla orientační běžkyně Iveta Šístková z Fox klubu Praha; sklonit se před ní musela jak druhá Lenka Fanturová, triatlonistka z VSK FTVS, tak i milovnice OCR Tereza Janečková. Nejrychlejším běžcem nad 50 let se stal David Jindra, mezi ženami z kategorie zkušených zvítězila Karla Mališová.

Výsledky jsou k nalezení na www.dgp.cz a www.sportt.cz. Děkujeme všem účastníkům letošního Krále Točné i členům doprovodu a smekáme před nimi; jsou to sportovci, kteří by sice v tomhle počasí psa nevyhnali, ale svoje ratolesti klidně a i sami půjdou v klidu moknout a „kosnout“. Tak přijďte příští rok zas – rádi vás na hřišti U letadýlek uvidíme!

Pavel Mráz