K málo vídanému kroku se odhodlal Jan Videcký z AC Mladá Boleslavi v rámci běžeckých závodů v Srchu na Pardubicku. Pravidelný účastník tohoto klání, vloni vyhrál půlmaraton, letos byl i díky tomu, že je společný start všech závodů, nejlepší v půlmaratonu i maratonu.

„Před třemi týdny jsem běžel maraton v Drážďanech a s časem 2:44 jsem byl nespokojen. To už jsem však byl přihlášen v Srchu na půlmaraton. Spojil jsem se s pořadateli a jejich odpověď na dotaz, zda se mohu přihlásit i do maratonu a absolvovat tak dva závody naráz byla kladná, tak jsem do toho šel,“ vysvětlil neobvyklý krok v cíli závodník, který běžel i se dvěma startovními čísly (na foto).

Závody v Srchu táhnou. Letos startovalo rekordních více jak dvě stě běžců, a to jsem v okolí napočítal dalších šest jiných víkendových běžeckých akcích. Pořadatelé letos provedli jednu zásadní a pozitivní změnu, a to že místo startu a cíle přesunuli od obecního úřadu k zázemí závodu u místního fotbalového hřiště, takže vytrvalcům hlavně po doběhu odpadla půlkilometrová štreka do zázemí závodu. Malinko změněnou trať opět vyměřil certifikovaný měřič Jan Zajíc.

Závod se tedy opět běžel na „okruhu“. V každém kole je jedna více jak dvoukilometrová vracečka do Pohránova. I když jsme v rovinatém Polabí je okruh celkem členitý. V každém kole se totiž přebíhá při zabíhání do Pohránova dvakrát nadjezd nad Hradubickou silnicí a k němu se ze Srchu sbíhá. Součet stoupání je v jednom kole cca 30 metrů. K dispozici bylo teplé zázemí se sprchami, pro tratě od deseti kilometrů výše byl přípraven tradiční obrovský Sršský řízek s nápojem. Půlmaratonci a maratonci dostali od pořadatelů opět kvalitní dárek, tentokrát to byl běžecký batůžek a v něm mimo jiné bylo proteinovo-nízkosacharidové pivčo Prodietix. O řádnou atmosféru se po celou dobu akce postarala skupina bubeníků.

Po startu ovládl čelo závodů Drahomír Randa ze Stěžer u Hradec Králové. Tento veterán moc nezávodí, ale v tomto týdnu se dokonce dvakrát vydal do Srchu. Ve středu zde vyhrál úvodní závod Zimního poháru Srchu, když dokázal porazit i Miloše Kratochvíla. A v rámci sršské běžecké soboty vyhrál s tříminutovým náskokem závod ve čtvrtmaratonu za 38:41, nejlepší ženou byla Monika Limberková za 45:23.

Za Randou běžel od startu sólo Videcký, který vyhrál půlku za 1:17:53 a maraton v traťáku 2:38:12. „Celkem mi to od startu odsejpalo, akorát v závěru už jsem toho měl plné zuby,“ řekl v cíli vítěz.

Druhým půlmaratoncem byl Jan Benko z Litomyšle za 1:20:50, vítěz čtyřicátníků, a uspěla i jeho manželka. Třetí mladík Jan Holík dal 1:26:35 a celkově čtvrtý byl stejně jako vloni vítěz padesátníků Jaromír Krejčí za 1:27:58. Muže nad 60 vyhrál Pavel Prchal z Kolína za 1:36:04. V maratonu byl druhý Václav Pokorný za 2:56:59 a třetí Vojtěch Rakušan za 2:59:21.

Nejlepší ženou byla na půlce za 1:37:56 další pravidelná účastnice Kamila Skalinová z SK Babice. Druhá proběhla cílem drobná Radana Bittnerová z Kolína za 1:39:16 a třetí Romana Benková z Litomyšle za 1:42:08, všechny tyto ženy jsou veteránkami čtyřicátnicemi. Nejlepší mladou byla Eliška Márová – 1:51:20, vloni vyhrála celkově čtvrt maraton. Nejlepší ze starších veteránek byla Jana Opletalová za 1:49:06.

O vítězi maratonu byla řeč, ale stejný obdiv zaslouží i vítězná žena Iva Kroužilová z Kolína, která v Srchu vyhrála po čtvrté v řadě – tentokrát za 3:35:37. „Srch je moje srdcová záležitost. zde jsem před lety dala svůj první maraton. Sice mě v týdnu celkem dost trápila viróza, furt se mi špatně dýchalo, ale nemohla jsem si tento závod odpustit a jsem skutečně velmi šťastná, že jsem zde opět dokázala zvítězit,“ řekla v cíli dojatá a vyčerpaná Iva.

Celkově druhou ženou byla vítězka starších veteránek Lenka Bayerová ze Sokola Unhošť – 3:51:30.

„Poslední maraton letošního roku, ale už od 15 km jsem se trápila, nějak mi to nesedlo, počasí ideální a ani moc nefoukalo. Opět jsem se v Srchu setkala se super lidmi, měla úžasný doprovod, takže ve finále pozitivní den.“ Třetí celkově byla další padesátnice Hanka Breburdová za 4: 16:58.

Padesátníky vyhrál Roman Sedláček z Lanškrouna. „Žádný super čas se nekonal 3:22:37 stačil na první místo v kategorii a celkové osmé, první půlka za 1:35 a pak se nohám nechtělo.“

Před Romanem doběhl nejlepší nad 60 let Pavel Bělehrádek za 3:21:37, druhý v této kategorii byl další pravidelný účastník Václav Pur ze Šumperka za 3:24:50.

Pořadatelé ocenili i Elišku Annu Kubíčkovou, která byla předposlední za 5:24:31. „Největší překvapení však čekalo v cíli. U startu jsem se zeptala, jestli nemají číslo 150, protože běžím svůj 150. maratón, ale čísla už měli přidělená. Když jsem doběhla, nečekala jsem žádné vyhlášení s mým výkonem. V kategorii jsem byla čtvrtá. Přesto mi pořadatelky předaly velkou tašku s mnoha dárky. Byla to součást gratulace k mému 150. maratónu. Měla jsem velkou radost a organizátorům z SK Srch moc děkuji.“

Nejlepší maratonský čas na úředně změřené trati měl z před dvou let Michal Volejník z Prahy za 2:54:02, v ženách zůstává v platnosti předloňský výkon Ivy Kroužilové 3:31:46.

Na „pětce“ byli nej Radim Eliáš za 22:01 a Edita Pozlerová za 22:33.

A konečně v soutěži týmů na maratonské trati uspěl pořadatelský SK Srch ve složení Aleš Maloch, Markéta Sákrová, Radek Jonáš a ředitel závod Lubomír Jirásko – 3:29:41. Ten si v závěru hrábl na dno svých sil, protože se domníval, že je dobíhán jinou štafetou. V cíli se však zjistilo, že štafetu za ním čeká ještě jeden okruh.

Výsledky