Celoroční běžecký seriál Velká ceny východních Čech v bězích má stejné vítěze jako před rokem. Náchoďáka Kamila Krunku startujícího za SK Nové Město nad Metují a ze Svitav Annu Krátkou v barvách Hvězdy Pardubice.

Kamil letos opět získal bronzovou medaili na domácím šampionátu v dráhovém běhu na deset kilometrů a v půlmaratonu byl šestý. Obhájil i prvenství v domácím poháru na Náchodsku, jehož všechna klání byla zároveň součástí Velké ceny. „Samozřejmě jsem rád, že se mi podařilo zopakovat prvenství ve Velké ceně,“ uvedl při vyhlášení soutěže Kamil, který v Běhu městem Hradec Králové, který předcházel vyhlášení doběhl druhý za českým reprezentantem v chůzi Lukášem Gdulou z Hvězdy Pardubice. „Jsem spokojen, byl jsem teď zraněn a nemohl moc běhat a nyní se mi běželo celkem dobře, ale tréninkový výpadek byl znát.“

Druhý byl v soutěži veterán Jindra Král z Iscarexu, kategorie 45 – 49 let, žijící na Trutnovsku a třetí Vítězslav Šolc z Machova a čtvrtý čtyřicátník, 40 – 44 let, František Vagenknecht z Jičínska, který letos byl druhý v Českém poháru v běhu do vrchu.

Štěstí přeje připraveným si musí už podruhé v souvislosti s vítězstvím ve Velké ceně říkat její nejstarší absolutní vítězka Anna Krátká (50 let) a vítězka kategorie 45 – 54 let. Stejně jako před třemi lety, kdy také vyhrála, tehdy však v listopadu, letos již začátkem října, začaly její zdravotní problémy. Léčba na virózu však nezabírala a nakonec skončila s klíšťovým onemocněním v nemocnici. Naštěstí pro ni stačil náskok získaný ve třech čtvrtinách soutěže.

„Z prvenství mám po tom vše co mě v poslední době potkalo opravdu velkou radost. Myslím si, že už se mi to v budoucnu jen tak nepovede. Ale pokud se uzdravím, chtěla bych se zase k běhání vrátit.“

Druhou ženou Velké ceny byla vítězka kategorie 35 – 44 Denisa Kozáková z Hradce králové, která však startuje rovněž za Hvězdu Pardubice. Velký potenciál třímá stejně jako vloni v třetí Jitce Kábrtové ze Sokola Studnice, druhé v kategorii 45 –54 let, která během podzimních měsíců převedla úžasné zlepšení a stala se mimo jiné i absolutní vítězkou seriálu Pivní běhy. Čtvrtá byla Marta Fenclová z AC Pardubice a pátá Markéta Zeiskové z Náchoda , která stejně jako Kamil byla nejlepší v náchodském poháru.

Před vyhlášením výsledků Velké ceny se uskutečnil Běh městem Hradec Králové, který tento rok ovládli na pěti okruhové silniční rovinaté trati o délce 9,7 kilometru od startu vedoucí Gdula za 32:12, když Krunkovi zasadil rozhodující trhák ve čtvrtém z pěti okruhů – 32:31. Vloni vyhráli dva cizinci a pořadí za nimi bylo mezi českými závodníky opačné. Třetí byl letos Král za 33:21 a čtvrtý Vagenknecht za 35:43.

V ženách vyhrála Marta Fenclová z AC Pardubice za 37:13 před mnohonásobnou vítězkou Taťánou Metelkovou ze Sokola Hradec Králové 37:38 a Kozákovou – 39:37. Kábrtová byla sedmá za 44:07.

Letitý traťový rekord drží z roku 1999 legendární Ukrajinec Alexandr Kuzin, který tehdy v tréninkovém tempu dal 30:07. Kuzin se poté zúčastnil i maratonu na olympijských hrách. O deset let později překonala další letitý traťák domácí Taťány Metelkové 34:48 Anna Pichrtová časem 34:08.

Výsledky