Nejlepší pozvánkou na Čertovskej ultratrail, který bude mít cíl v Hamru na Jezeře na Českolipsku 6. června 2020 a délku 66,6 a 33,3 kilometru, byla především pro prvoběžce na zdejších tratích účast v Čertovském wintertrailu. Závod, jehož kapacita byla navýšena z 200 na 250 účastníků, byl vyprodán a bylo možno běžet 33,3 kilometru se součtem stoupání přes kilometr nebo 16,6 kilometru se součtem stoupání cca pět set metrů. Vyšlo i počasí, bylo takové větrné podzimní, ale bez deště.

Už cestou na závod moji rozkolísanost před startem rozptýlila partnerská dvojice, která mě s sebou vzala. „Byli jsme zde letos na Čertovském ultratrailu. Naplánovali jsme si to tehdy jako víkendový pobyt a hrozně jsme si to užili. Závod vedl opravdu krásnou krajinou, minimum asfaltu, byl perfektně vyznačen a bohaté občerstvení bylo před, během i po závodě. To jsme fakt ještě nikde nezažili. Proto jedeme odzkoušet i zimní variantu.“ A musím po závodě s mými parťáky konstatovat, že tomu bylo i na Čertovském wintertailu. Velmi příjemné bylo, že v prostoru startu a cíle nevřískala žádná hudba a moderováno bylo až vyhlašování výsledků, takže bylo možné se v pohodě a klidu pobavit s běžeckými kamarády. Navíc akce byla bezodpadková, takže každý startující si sebou musel nésti hrneček nebo nezničitelný kelímek, do kterého mu bylo na občerstvovačkách nalito pití.

Společný start pro obě kategorie byl přesně v deset hodin. Většina tratě byla běhatelná, ale jak pořadatelé slibovali byli na trati úseky, které i ti nejlepší museli zdolat chůzi. Také některé seběhy bylo nutno běžet spíše hlavou a s rozmyslem.

První dva ročníky Čertovského wintertrailu vyhrál jeden z nejlepších českých vytrvalců Vít Pavlišta, vloni se dostal dokonce pod 2,5 hodiny a v cíli měl před druhým téměř půlhodinový náskok. Letos se omluvil. Takže letošním králem závodu se stal za 2:53:12 David Zeman, který měl před druhým Ondřejem Pavlů dvouminutový náskok. „Většinou běhám silniční běhy a tohle byl zcela jiný level. Ale dalo se to dát. Dost mi dal zabrat úsek mezi 25 až 28 kilometrem, to už jsem toho měl fakt dost. Před třemi lety jsem šel ve Špindlu skyrunnigový závod, a to bylo náročností ještě výše. Takže dnes super zážitek.“

Soutěž žen vyhrála Taťána Straková, celkově na dvacátém místě, kterou na trati doprovázel Pavel Straka za 3:26:43. Druhá byla sólo běžící Monika Pilátová za 3:31:14 a třetí byl další partnerský tým z náchodské Přibyslavi včele s Janou Uherová 3:33:23. Limit závodu byl sedm hodin, a to v pohodě zvládlo všech 170 dokonšivších na dlouhé trati.

Závod si z Hradec Králové přijel vyzkoušet běhající hlavní trenér mládežnických týmů basketbalistů Napos Vysoká nad Labem Pavel Novotný. Téměř dvoumetrový a tedy nepřehlédnutelný běžec, který dal třeba opakovaně B7, byl celkově na 37. místě za 3:42:25. „Mám to tady celkem proběhané, protože jsem často jezdím v souvislosti s mým zaměstnáním. Proto jsem byl velmi překvapen některými úseky, vůbec jsem je neznal.“

Jako první závod po několikaleté závodní pauze v souvislosti s mateřskými povinnostmi si Čertovskej wintertrail vybrala Kateřina Jindrová z Novopacka. I když tři týdny před startem tempem lehce nad šest minut dala necelou třicítku, měla ze závodu velké obavy, ale jak je u Katky zvykem vše hravě zvládla. Doběhla na 102. místě za 4:25:03.

„Zatím můj nejdelší a nejnáročnější závod, ale mám to. Nádherná trasa, perfektně značená, super organizace. Ty kopce … byly prostě neskutečné, ale stálo to za to, bylo to krásné a jsem na sebe pyšná. 17.místo z 54 žen považuji za velký úspěch, můj cíl byl dokončit,“ uvedla Katka po závodě.

Na 144 místě za 4:59:55 byla Zuzana Zámečníková „Vloni jsem běžela kratší trať (tehdy za 2:14), uvažuji jsem vyrazit i na ultratrail, ale nejspíše to po dnešní zkušenosti bude zase na třicítku.“

Naopak již šest týdnů po porodu vyrazila na krátkou trať i jako zástupce jednoho z partnerů, Libereckého kraje, Zuzana Kocumová. Za mlada reprezentantka v běhu na lyžích, v minulých letech i mistryně světa v novodobých terénních bězích byla na celkovém čtvrtém místě za 1:29:11.

„Zatím jsem běhala jen něco do deseti kilometrů. Tento závod byl můj první delší běh po porodu a samozřejmě jsem s výsledkem velmi spokojená,“ řekla v cíli Zuzka. Druhá Romana Lojková, která byla vloni druhá na třicítce, měla sedmiminutovou ztrátu.

Zajímavý průběh měl souboj mužů o absolutní prvenství na této trati. O něj bojovali Dalibor Bartoš, vyhrál v říjnu absolutně půlmaraton v Benešově u Semil, s Vojtěchem Růžkem, ale nakonec se smál třetí vzadu Pavel Růžek za 1:22:53.

„Nezvládli jsem poslední kontrolu na vrcholu Děvín, kde je stejnojmenná zřícenina hradu. Byla samozřejmě až na posledním nádvoří a nějak jsme ji přehlédli. Při hledání, ke kontrole vedly zříceninou souběžně dvě cesty, nás soupeř podběhl a my jsme si to ve finiši rozdali o druhé místo,“ řekl v cíli třetí Dalibor, který dosáhl času 1:23:16 a na druhého ztrácel dvě sekundy.

A třeba maska Zbyška Zámečníka (na foto), 59. místo za 3:55:41, stála skutečně za to. Vítězný čertem však byl Marek Jebavý.

Výsledky