Už je nutno říci zkušení pořadatelé z hnutí Neflákej se – Hradecká míle, letos měl tento seriál dokonce čtrnáct závodů, připravují na sobotu 21. prosince druhý ročník Vánočního půlmaratonu v lesích u Hradce Králové. Pořadateli jsou bratři Volárové. Jan je elitní český triatlonista na krátký tratích. Nedávno dosáhl na své nejlepší umístění v závodě ITU Světového poháru. V Santo Domingu obsadil 10. listopadu 13. příčku. Tomáš zpěvák skupiny Glad for Today, která letos vyhrála soutěž na jednom hudebním fesťáku a poté absolvovala koncertní turné po Kanadě.

Centrum závodu bude u lesního bistra U Vlka, to je vzdáleno kilometřík od parkoviště u lesního hřbitova v Hradci Králové – Malšovicích, kam i v sobotu zajíždí linka číslo 9, od hlavního vlakového a autobusového nádraží. Start tří okruhového závodu je v 11 hodin. Soutěžit budou nejen jednotlivci, vypsány jsou čtyři věkové kategorie pro muže i ženy, ale i tříčlenné štafety, ve štafetě musí být alespoň jedna žena. A prý bude i pár cen do tomboly losované po vyhlášení výsledků. Momentálně už probíhá registrace za výhodnější startovné a počet přihlášených se blíží číslovce sto.

Poběží se na stejné rovinaté trati jako vloni, kdy celkové prvenství vybojoval Pavel Dušek za 1:24:40 startující za pořadatelský tým Stříbrňáci, zřejmě podle Stříbrného rybníku, který se nachází v Malšově Lhotě a jako jeden z mála běžel jen v tričku a trenkách. Dvě kola běžel s Tomášem Horákem z Etriatlon týmu. „V druhém kole jsem malinko pošetřil síly a ve třetím šel před soupeře a minimální náskok držel až do cíle,“ řekl tehdy čtyřsekundovému rozdílu vítěz.

Letos budou tyto výkonu určitě překonány. Přihlášeni jsou totiž dva neporažení borci ze seriálu Neflákej se. Vítěz seriálu Majkl Smutný z Liberecka vyhrál osmkrát dlouhou trať a jednou míli. V Praze žijící Američan Daniel Noah, jehož osobák na desítku je pod 30 minut, startoval sice jen jednou, a to na lesní osmičce, ale traťák tehdy nestartujícího Smutného překonal v sólo běhu o necelou minutku. O absolutní bednu bude jistě usilovat vítěz Czechmena a říjnový nejlepší Čech na havajském Ironmanu Pavel Petrásek.

Nejlepší ženou Vánočního půlmaratonu byla vloni Lucie Hladíková z SDH Nahořany za 1:40:35, druhá Natálie Grimová dala 1:45:42 a třetí Štěpánka Kučerová Pohlová z Písku u Chlumce nad Cidlinou startující za hradecký Sokol – 1:48:48. Štěpánka letos získala bronzovou medaili na republikovém šampionátu v chůzi na 20 kilometrů a je ve startovní listině.

Ale na závod se chystají i vysloveně rekreační běžci. Účast opět přislíbil Pavel Koloc z Prahy, který letos asi těžko zopakuje s nabitější konkurenci třetí místo mezi padesátníky. Na nedávném Sršském půlmaratonu běžel Pavel zadrženě pod 2,5 hodiny.

Propozice