Další krok dopředu udělali pořadatelé druhého ročníku Svitavské desítky, letos prvního bodovaného závodu Iscarex Cupu. Asi největší chybou loňské premiéry bylo špatné změření trati, která je vedena na osmi okruzích místní in-line dráhy se startem a cílem na atletickém oválu. Vloni byla desítka o čtyřista metrů kratší, ale takto dosažené časy zůstali například i v celoročních tabulkách. Letos pořadatelé protáhli úsek po startu na atletické dráze a závod měl opravdu deset kilometrů.

V prvním běhu startovali muži do 39 let. Od startu až do cíle běžel na čele František Mahovský z AC MS Brno. V jeho stínu se dvě třetiny závodu držel ústeckorlický Radek Hübl, ale v cíli je nakonec dělilo půl minuty. Třetí po sólo běhu byl Milan Uchytil z KPA Pardubice – 33:50.

Sympatickým oživením tohoto rozběhu byla účast osmi domácích druholigových florbalistů, včetně trénera.

Těžší situaci měli v samostatném závodě veteráni a ženy. K místy silnému větru se přidal v průběhu závodu hustý déšť.

O prvenství bojovali až do koncovky Martin Vacek s Honzou Šimůnkem, který zmeškal start mladší kategorie. Takže nejlepším mužem nad 40 let byl Martin Vacek z Iscarexu Česká Třebová za 36:13 s minutovým náskokem před Jiřím Kadidlem z Moravské Třebové.

Soutěž žen odvážným nástupem od prvních metrů závodu ovládla domácí Anna Krátká, která letos přestoupila z TJ Svitavy do Hvězdy SKP Pardubice.

„Měla jsem obavy z Lenky Duškové, s kterou jsem nedávno prohrála v koncovce v Pečkách, a vloni mě porazila i zde startující polská vytrvalkyně,“ řekla po závodě Krátká, která však tentokrát soupeřkám nedala žádnou šanci. Jediné co ji v cíli velmi mrzelo byly dvě sekundy, který ji chyběly k pokoření magické hranice čtyřiceti minut.

S minutovou ztrátou doběhla druhá Dušková z Iscarexu. Nečekaně dopadl souboj o třetí místo, kde polskou závodnici udolala i brněnská Lenka Topinková v čase 42:05.

Vedle sedmi desítek startujících v hlavních závodech se dalších dvacet běžců zúčastnilo lidového běhu na jedno in-line kolo, který v čase 4:17 na trati 1,2 km vyhrál domácí Martin Horký.

Zvláštní poděkování pořadatelů patřilo Veronice Peterekové, rovněž aktivní účastnici běhu, která zajistila hodnotné ceny od moravskotřebovského výrobce příborů firmy Toner.

Výsledky

Foto 38× – Iscarex


Autorem článku je běhající amatér s ambicemi profesionála. Vzorem mu je legendární John Kagwe, který v devadesátých letech minulého století vyhrál New Yorský i Pražský maraton. Jeho jméno, pod kterým i občas závodí, je vlastně omyl, protože nevěděl jak se správně píše.