V pátek večer ještě příjemné teplo, ale s deštěm. V sobotu ráno zima, mráz, dokonce místy i led na silnici a v lesích nad Sloupem sněhový poprašek.

Ovšem v Okrouhlé sice bylo pod nulou, ale svítilo sluníčko a i přes trochu vlezlý studený vítr na trati, tam bylo přece jen krásně. Snad poprvé za ty roky, co na Mikulášský běh jezdíme.

Šárka Půstová překvapila

Ženy, juniorky a dorostenky na Brněnském běžeckém poháru běhají zvlášť s juniory a dorostenci a také vesměs na poloviční vzdálenosti, než kterou pak absolvují muži. Tento závod bez problémů ovládl junior Jakub Stibal /AC Moravská Slávia Brno – 17:05/.

Ovšem ženy tentokrát utřely nos. Zvítězila totiž hodně překvapivě juniorka Šárka Půstová /VSK Univerzita Brno – 19:34/. Za ní vybojovala ve finiši druhé místo dorostenka Pavla Štoudková /ASK Blansko – 19:35/ a třetí doběhla taktéž dorostenka Markéta Mulíčková /KOB Alfa Brno – 19:43/. Až čtvrtá skončila nejlepší žena Eliška Kalusová /AK Olymp Brno – 19:53/.

Jan Kohut zvítězil mezi muži

Mezi muži se sešla na startu velmi slušná konkurence. Skvěle si vedl Jan Kohut/VSK Univerzita Brno/Fenix sport Blansko – 29:17/, který se na trati v posledním stoupání odpoutal od Daniela Kotyzy /VSK Univerzita Brno – 29:45/. Třetí pak doběhl Martin Zajíc /VSK Univerzita Brno – 30:09/. Až čtvrtý skončil domácí vytrvalec Vojtěch Grün /FSpS student – 30:38/.

Okrouhlá je už dávno zapsaná do podvědomí běžců

Mikulášský běh již po mnoho let patří do Brněnského běžeckého poháru a proto je tato vesnice nedaleko Boskovic již pevně zapsaná v kalendáři vytrvalců, kteří absolvují roky tento seriál. Pro běžce je zde vždy připravené poměrně náročná trasa obvykle ztížená zimními podmínkami. Nedá se nic dělat, vesnice je přece jen trochu výš než okolí Brna a tak se s tím musí počítat.

Závod pořádá AC Okrouhlá ve spolupráci s obcí a za vším vlastně stojí starosta Okrouhlé Gusta Grün coby ředitel závodu. Časomíru a výsledkový servis mají v této zimní soutěži pod palcem borci z Univerzity Brno pod vedením Petra Kotyzy, tak se díky jejich technice daří vše zvládat na výbornou.

Terén byl zmrzlý a poměrně rychlý

To mi potvrdili všichni borci jak muži, tak i ženy na trati. Dalo se tedy i přes mráz poměrně rychle běžet. A vesměs to ti nejlepší také předvedli. „Musel jsem se od Dana odpoutat už na trati,“ usmíval se spokojeně nad svou taktikou Honza Kohut. „Nemohl jsem si ho za sebou přivézt až do cíle. Na jeho finiš bych určitě nestačil. Taky jsem pak šel od posledního stoupání, kdy jsem ho utrhl, naplno, aby mi to vyšlo.“

„Snažil jsem Honzy udržet,“ potvrdil Kohutova slova Dan Kotyza. „Ale ten jeho nástup byl strhující. Totálně jsem vytuhl a pak už to bylo do cíle z mé strany jen takové nemastné neslané doběhnutí.“

„Dva roky jsem tu nežila,“ potvrdila mi moje překvapení nad jejím výkonem Šárka Půstová a tím částečně snad omluvila moji neznalost „Samozřejmě se hlavně věnuji triatlonu, ale Brněnský běžecký pohár mám v plánu odběhat pokud možno celý.“

„Neznala jsem trať, běžím tu vlastně poprvé,“ přiznala se mi Pavla Štoudková. „Proto jsem nevěděla, s čím mám počítat a nedokázala jsem si správně rozvrhnout tempo na trati. Finišem jsem to už pak na první místo nestihla. Ale jsem se svým výkonem docela spokojená.“

A věřím, že byla spokojená snad i většina borců, co se odvážně pustila do zdolávání zdejšího vcelku náročného terénu. O to při Brněnském běžeckém poháru hlavně jde. Proběhnout se, pobavit a hlavně si závod užít v partě správných lidí. A tak to má být.

Výsledky

Foto 497× – Mirek Nosek