Mezi kultovní lednové závody patří Zimní běh na Blaník, který má start a cíl ve středočeské Vlašimi, okres Benešov. Na sobotu 11. ledna 2020 připravován 46. ročník.

Tým kolem Ondřeje Pojmona pořádá Zimní běh na Blaník sedm let a závod neustále žene dopředu. Začínali v roce 2013 na 46 startujících. Letos v lednu to byl však pořádný skok, nejen náročností nové krosové trati vedoucí téměř zcela mimo silnice, ale i vylepšeným zázemím běhu. Za vše však hovoří čísla, v roce 2018 dokončilo 407 vytrvalců, letos v lednu 451.

„Trať i zázemí bude stejné jako minulý ročník. Nově budou dřevěné medaile pro všechny v cíli, skvělý funkční dárek – sportovní lahev a v zázemí bude k dispozici nově fotokoutek s okamžitým tiskem fotek na památku zdarma,“ uvedl k novinkám závodu Ondřej Pojmon.

Potěšitelné pro pořadatele je, že se na startu budou největší hvězdy závodu minulých let a poslední vítězové. Neskutečnou bilanci má v Zimním Blaníku naše nejlepší ultra běžkyně Radka Churáňová z Prahy startující však tradičně za Loko Trutnov. Pět startů a pět prvenství je její bilance v Zimním Blaníku v minulých deseti letech. „Ještě nejsem přihlášena, ale se startem počítám, uvedla. Podobně se vyjádřil i Jakub Exner z Jihlavy. Ten dokázal absolutně vyhrát více jak deset závodů v řadě v této sezóně a byl nejlepší i na říjnovém pražském maratonu ve Stromovce a třeba i na srpnovém Malém svrateckém maratonu. "Chci závod zase běžet,“ stručně konstatoval.

Zimní běh na Blaník, který má start i cíl v bráně vlašimského zámku a délku 23,5 km. V polovině trati musejí vytrvalci zdolat pověstmi opředenou, obvykle zasněženou, horu Velký Blaník (638 m. n. m.), v jeho masivu se běží cca sedm kilometrů, součet stoupání závodu je cca 600 metrů.

Pokud bude opět zimní počasí jako letos mají se běžci na co těšit. Ale i rekreační běžci se nemusí bát, že by neměli s kým běžet. Pravidelně výsledkovou listinu, uzavírají borci s časem blížícím se k čtyřem hodinám a těm je navíc umožněn start o hodinu dříve. Letos je zatím je přihlášeno cca 250 závodníků. Dle výkonnosti budou opět dva starty. Pro ty pomalejší v 9:15 (určeno pro 200 startujících), předpokládaný čas na trati 2,5 až 4 hodiny, rychlejší vyrazí o hodinu později (určeno pro 400 startujících).

Jakub Exner trať vloni zvládl za 1:40:18 hodiny a Radka Churáňová byla celkově čtrnáctá za 1:54:18. „Na hoře jsem z holek byla první, ale taky jsem tam doběhla jak zbitá. Každopádně Zimní běh na Blaník hodnotím kladně. Trasa pěkná, i když náročná a hlavně perfektní zázemí,“ uvedla tehdy Radka po závodě.

Teplé zázemí závodu v budově TJ Sokol Vlašim, který je vzdálena cca 400 metrů od startu, dříve byl dokonce start v tomto místě, a zde bude vydáváno teplé jídlo po doběhu. Na trati budou opět čtyři občerstvovačky, pátá v cíli. Měřeno bude čipy. Soutěžit se bude v 9 věkových kategoriích, pět je určeno pro muže.

https://www.behnablanik.cz/