V uplynulém víkendu proběhl v širokém okolí Prahy 26. ročník populární ultratrailové Pražské stovky. Na hlavní trať dlouhou 135 km s převýšením 4500 m bylo tentokrát přihlášeno 300 účastníků z 8 zemí, na kratší v délce 62 km pak dalších 200 běžců.

Ti nejlepší se s tím hned od startu v Mýtě, nedaleko Rokycan, o páteční půlnoci skutečně nepárali. Vedoucí čtveřice, ve které udávali tempo Petr Hének a Aleš Sedlák, těsně následováni Slováky Mariánem Priadkou a Matejem Oravcem, dosáhla na prvním mezičasu až neuvěřitelné průměrné rychlosti téměř 13,5 km v hodině a pořadatelé téměř nestíhají včas připravit všechny občerstvovací stanice. Vražedné tempo nejprve neudrží nejmladší Oravec, před 50 km pak ani Sedlák, který následně vzdává. Naopak Oravec se znovu dotahuje na vedoucí favorizovanou dvojici.

Po 50 km pak nasazuje, jak se později ukázalo k rozhodujícímu nástupu, 32letý Petr Hének, rodák ze Šumperka, žijící v jihomoravských Kovalovicích. Jeho náskok brzo narůstá na více než 10 minut a své slovenské soupeře již do hry o zlato nepouští. Na mezičase 100,8 km u hradu Karlštejn je ve skvělém mezičasu 9:43 hod. A do cíle v Praze Kamýku doráží vítězně v čase 13:47:26 hod. Priadka s Oravcem si nejprve zkoušejí navzájem unikat, aby pak závěrečné desítky kilometrů běželi společně a stejně tak dorazili do cíle se ztrátou necelých 18 min.na vítěze.

Skvělý závod odběhne i stále ještě mladičký Tomáš Štverák ze Zubří. Na vedoucí trojici výkonnost nemá, ale prakticky celý závod odbíhá sólově na 4. pozici a po nepříliš povedené loňské sezóně se vrací tam, kde by si určitě přál být (ztráta na vítěze 1:44 hod.) Necelých 20 minut po něm dobíhá společně dvojice Tomášů – Klimša a Kadlec.

Méně jednoznačný měl průběh závodu v kategorii žen. Od startu to velmi odvážně rozběhla vítězka P100 z let 2016–17 Eliška Kaniová. I ona měla po 15 km průměrnou rychlost výrazně přes 11 km za hodinu. Její náskok na průběžně druhou Martinu Károvou postupně narůstá až na 20 minut . Naopak jedna z favoritek závodu Marie Zelená začíná okolo 50 km ztrácet a později vzdává.

Po 90 km postihuje Elišku hluboká krize a výrazně zpomaluje. Naopak velice rozumně rozbíhá závod vítězka nedávného Loučení Lenka Berrouche. Přestože na 51 km je její ztráta na Kaniovou půlhodinová, pravidelným tempem ji snižuje a před Karlštejnem se ujímá vedení. I mezičasy žen na metě 100,6 km jsou mimořádné: Barrouche 12:53 hod., Kaniová 13:03, Kárová 13:11. V závěrečných desítkách kilometrů už Barrouche ve spolupráci se zkušeným Alešem Zavoralem již jen navyšuje náskok a v cíli je celkově 13. za 17:45:03 hod. O více než hodinu později dobíhá do cíle Kárová, dalších 14 minut po ní Kaniová. Za zahraničních účastnic je nejrychlejší – 4. Ruska Irina Safronovová.

Pražská stovka byla současně posledním podnikem letošního poháru CSUT. O vítězích bylo téměř rozhodnuto již dopředu, takže Ondřej Pátek (12.muž v cíli) a Hanka Váchová (5.žena) své pozice jen potvrdili.

Výsledky