Filip Vabroušek vyhrál 32. ročník Mikulášského běhu ve Zlíně. Reprezentant týmu Sykora running dosáhl v závodu dlouhém 10,6 kilometrů, na trati mezi Loukami a Prštným, času 36:27. Druhé místo vybojoval s pětadvaceti­sekundovou ztrátou Milan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouky), bronzovou příčku obsadil časem 36:52 Svatopluk Janečka (TJ Ski Turist Velké Karlovice).

„Stojařskou desítku a Mikulášský běh mám z domova nejblíž. Proto byla moje účast v Loukách předem daná,“ vysvětloval, proč se objevil na startu Filip Vabroušek.

Ten si od začátku hlídal pobyt na čelních pozicích. ,,Díky nočnímu mrazu byla terénní část za Dřevnicí a mosty mírně uklouzané. Proto jsem dlouho vpředu běžel s poctivou rezervou. Nastoupit jsem se pokusil až v průběhu osmého kilometru. Hned záhy jsem si vypracoval zhruba 100 metrový náskok, který se mi dařilo až do cíle bezpečně kontrolovat,“ upozornil na rozhodující moment vítězný Vabroušek.

Malenovický vytrvalec poté v sobotu večer tradičně relaxoval při programování. ,,Aktuálně dolaďuji aplikaci a webovou stránku, která pomáhá uživatelům najít partnera na jakýkoli štafetový závod na světě,“ prozradil ještě Filip Vabroušek.

V nabité konkurenci v první desítce výsledkové listiny ještě skončili Jiří Červenka (SK Jaroslavice, 37:49) čtvrtý, vytrvalec z krajského města Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, 38:06) pátý, Jan Kábela (SK Jaroslavice, 38:45) šestý, Daniel Tkáč (Titan Trilife Zlín, 39:12) sedmý, Bronislav Matouch (Jisva Zlín, 39:20) osmý, Josef Barot z TJ Slavkov pod Hostýnem díky času 39:23 devátý a zlínský Martin Hečko v barvách kašavského Valachbajk Teamu desátý (39:49).

Také v závodu žen se v Loukách sešla spousta kvalitních běžkyň. Vítězství získala za čas 42:49 reprezentantka AK Kroměříž/ONěmec Teamu Martina Novotná, před Janou Žaludkovou (Zlín, 44:49). Ze zisku bronzové pozice se radovala Simona Švecová Světinská (Titan Trilife Zlín, 45:22). Mária Sýkorová z Vizovic (Sykora running, 45:27) doběhla čtvrtá, pátá byla Věra Vystrčilová z Tlumačova (Fyziomovement, 46:40).

„Na závod jsem se přihlašovala až v sobotu dopoledne v Loukách. Chvíli jsem však nevěděla, jestli mě pořadatelé vůbec pustí na start, protože kvůli velkému zájmu byla prezentace už uzavřená. Nakonec se pro mě startovní číslo uvolnilo,“ měla trochu obavy obhájkyně loňského prvenství mezi ženami v Loukách Martina Novotná.

Běžkyně z Brusného pak od startu plnila roli největší favoritky. „Celý listopad jsem odpočívala. A protože se v sobotu chystám na mezinárodní závod mezi Hodonínem a Skalicí, tak jsem si potřebovala otestovat formu,“ přiznala Novotná, jež do třetího kilometru bojovala o první příčku s Janou Žaludkovou.

„Už v prvním kole v náběhu do terénu jsem se od Jany ale odpoutala a potom už jsem si pobyt na prvním místě pohlídala,“ užívala si letošní zlínský Mikulášský běh reprezentantka AK Kroměříž Martina Novotná.

V Loukách uspořádali také pětikilometrový závod. V něm v mužích dominoval Libor Černocký z Luhačovic (Beer míle Czech Team, 20:10). Mezi ženami byla nejrychlejší Zuzana Koudelková (VŠSK Univerzita Zlín, 24:19)

„Letošní Mikulášský běh ve Zlíně, při němž se na pro Nadační fond dětské onkologie Krtek vybralo 200 000 Kč, se povedl. 109 000 Kč věnoval hlavní partner závodu s Cyrilem pro Krtka slavičínská rodinná firma Krajči plus. Na startovném se vybralo 58 500 Kč, 30 000 Kč přispěli badmintonisté z Kunovic a 2 500 Kč badmintonisté z Uherského Brodu. Ideální bylo nakonec i počasí, kdy rtuť teploměru v průběhu závodu ukazovala kolem nuly. Rekordní byla účast. Vždyť v obou závodech doběhlo do cíle 342 běžců a běžkyň. Přihlášených jich ale bylo 392. Některé ovšem odradila ranní ledovka a některé na poslední chvíli zradilo zdraví. V Loukách si zazávodilo také 68 dětí,“ byl maximálně se vším spokojený jeden z organizátorů Bob Komín.

Po zlínském Festivalovém půlmaratonu druhý nejpočetněji obsazený běžecký závod v krajském městě pořádalo sdružení Běhy Zlín vedené sportovním nadšencem Jiřím Prokopem.

Další závodem seriálu Běhy Zlín bude 26.12. 2019 tradiční Štěpánský běh na 10 kilometrů. Půjde o jubilejní 30. ročník!

GALERIE VÍTĚZŮ HLAVNÍHO DESETIKILOMETROVÉHO ZÁVODU MIKULÁŠSKÉHO BĚHU VE ZLÍNĚ 2019:

  • Muži do 39 let: Filip Vabroušek (Sykora running) 36:27.
  • Muži do 49 let: Svatopluk Janečka (TJ Ski Turist Velké Karlovice) 36:52.
  • Muži do 59 let: Bronislav Matouch (Jisva Zlín) 39:20.
  • Muži nad 60 let: Václav Guliš (Dolní Bojanovice) 44:12.
  • Junioři: Vojtěch Šanda (Titan Trilife Zlín) 39:55.
  • Ženy do 39 let: Martina Novotná (AK Kroměříž/ONěmec Team) 42:49.
  • Ženy nad 40 let: Jana Žaludková (Zlín) 44:49.
  • Ženy nad 50 let: Lada Vaněčková (SK Štípa) 51:17.
  • Juniorky: Julie Svrčinová (KKZ Zlín) 54:27.

Bob Komín