Královéhradecké lesy si od běžců v prosinci moc neodpočinou. Na Novém Hradci Králové se uskutečnil třetí roční třetí ročník Veveřího trailu a doslova v sousedství, v lesích u hradecké části Malšovice, ale na rovinatých tratích, se 21. prosince uskuteční druhý ročník Vánočního půlmaratonu.

Veveří trail připravil opět tým vedený Petrem Martinovským, letos druhý muž říjnového maratonu v pražské Stromovce, a jeho výtěžek, přes sedmnáct tisíc korun, byl tradičně určen na podporu Lesního klubu U Tří veverek.

Na lesní desetikilometrové dvou okruhové členité trati vyhrál Michal Poledník za 39:45. Jeho kamarádka Bára Zoubková byla nejlepší na jednookruhové pětce za 22:50 (na foto), v tomto klání byl nejlepší Jiří Hrdinka za 22:13. A za rok prý bude i čtvrtý Veveří trail.

Do neděle 15. prosince je výhodnější startovné na druhý ročník Vánočního půlmaratonu, který u lesního bufetu U vlka na sedmikilometrovém rovinatém okruhu pořádá spolek Neflákej se – Hradecká míle.

Počet dopředu přihlášených jednotlivců je nyní přes sto. Z nově přibyvších jsou to třeba veteráni s ambicemi i na absolutní bednu jako Miloš Kratochvíl z Holic nebo Romana Brumlichová z Hronova. Z mladých ultraběžec Jirka Špaček z Ostřetína a loňská vítězka Lucie Hladíková z Nahořan.

Velmi se chytla soutěž tříčlenných štafet, jeden člen musí být žena. Těch je zatím přihlášeno přes dvacet. Mezi favority budou patřit obhájci prvenství v čele s trenérem Tomášem Hrbkem, za mlada má pětku za 15:45.

Ve startovce je i družstvo z Prahy včele s pravidelnou absolutní bedničkářkou nejen na tamních závodech Lujzou Slávikovou. Ambiciozním týmem budou určitě domácí manželé Jan a Eva Vejběrovi s nimiž běží Iva Čechová a opět poběží vloni třetí Kubiasovi, maminka s dvěma syny, z Vlčkovic.