Čtyřdílný vrchařský Železnohorský pohár 2019 začal Vánočním během v Třemošnici na Chrudimsku, šlo u jubilejní 10. ročník. Úvodní závod měl délku čtyři kilometry a sto metrů a součet stoupání 240 metrů.

V závodě, který končil v lokalitě Kotkův pupek (559 m n. m.) v Kaňkových horách a před tím se běželo přes Kubíkovy duby a Župandu, byly čtyři náročné výběhy, v druhé třetině trati byly dva přeběhy po vrstevnici. V konci druhého kopce, dříve tam prý byla sjezdovka a nyní ke konci rozrytá divočáky louka a běžci zde vyplašili zalehlou „černou zvěř“, byla vrchařská prémie, kterou vyhrála loňská vítězka závodu Olga Krčálová a Slavomír Koreček (19:14), oba byli nakonec celkově druzí. V závěru pak dokázal po třetí za sebou tento závod vyhrát David Kulhánek za (18:54), na prémii druhý.

Alena Voborníková byla až třetí, ale v cíli byla tato profi trenérka Dukly Praha nejlepší – 22:02 a proti loňsku se zlepšila o necelé dvě minuty, druhá a vítězka nad 35 let Olga Krčálová, která vloni a předloni dokázala v řadě vyhrát absolutně sedm závodů toho poháru, dala 22:14 a třetí byla další veteránka a předloňská vítězka Petra Dvořáková za 22:28.

Železnohorský pohár v běhu do vrchu pokračuje v sobotu 11. ledna v Libici nad Doubravou, obec nedaleko od Chotěboře, závodem Spálavka 2019. Pětikilo­metrový běh má převýšení 250 metrů a start hlavního závodu je v 13 hodin. Vrch Spálava je v nadmořské výšce 663 metrů a je druhým nejvyšší vrcholem Železných hor.

Výsledky