Vydařenou běžeckou akci v obci Kolesa na Pardubicku, obec sousedí s chovem koní proslavenými Kladruby nad Labem, zakončili pořadatelé zveřejněním termínu dalšího závodu, který se zde uskuteční v sobotu 18. dubna 2020 a poběží se na lesních rovinatých tratích od délce pěti a deseti kilometrů. Vánoční běh Kolesa měl letos rekordní účast, dvojnásobnou v porovnání s loňskem, počet startujících překročil číslo dvě stě. Novinkou byl závod běžců s pejsky, jehož kapacita byla naplněna už několik dní před startem.

Pořadatelé sice museli protáhnout dobu prezentace, ale pak téměř dle plánu během čtvrthodinky bez problémů stihli odstartovat běh s pejsky na pět kilometrů, poté uskutečnit tři závody pro mládež a odstartovat se společným startem běh na pět a osm kilometrů a sto metrů na rovinatých lesních tratích, ty se rozdělovaly po druhém kilometru, aby se pak dva kilometry před cílem opět spojily. Náročný byl poslední kilák a něco, kdy se nejdříve běželo cca dvě stě metrů v pískové dostihové dráze a zbytek vedl po travnatém závodišti s překonáním jedné dostihové překážky. A již za rovných 16 minut probíhal cílem nejlepší pejskař Ondřej Exler. A zazávodil si zde skutečně každý, protože startovní pole uzavírali na pětce závodníci s časem nad 40 minut, ti se však ztratili mezi dobíhajícími na delší trati, a na osmičce běželo několik závodníků přes hodinku. A i vyhlášení výsledků klaplo dle časového plánu akce.

Vánoční běh, sice už 23. ročník, ale pod novým vedením třetí, si už pomalu říkal o přejmenování na Běh Miloše Kratochvíla, mimo jiné vyhrál vloni a předloni byl druhý, když byl úspěšný i v dřívějších letech. Letos mu však na osmikilometrové trati nedal šanci další elitní čtyřicátník Jirka Miler z Mladé Boleslavi. „Jsem nedaleko na chalupě. Sice jsem chtěl jet původně jinam, ale letos objevuji novému závody. A tenhle mě zaujal,“ řekl Jirka, který vyhrál ve stylu start cíl v čase 27:27 minuty. „Pohodový, super vyznačený závod. Nejnáročnější byl doběh v tom písku a na té dostihové dráze, to byla fakt makačka,“ řekl v cíli vítěz.

Druhý byl Miloš Kratochvíl z Holic za 28:38 a třetí předloňský vítěz Jiří Chyba z Prahy za 29:32, všichni z kategorie nad 40 let.

Čtyřicátnice ovládly i soutěž žen. Vyhrála Marta Fenclová z Pardubic, celkově sedmá, 30:57, vloni vyhrála pětku, za níž doběhla loňská vítězka Taťána Metelková z Hradce Králové – 31:14. „Táně jsem utekla především v první polovině, ke konci jsem byla ráda, že náskok držím,“ řekla v cíli Marta. Celkově třetí byla vítězka do 39 let Barbora Zoubková také z Hradce Králové za 32:10, celkově desátá.

Nejlepšími běžci pětky byli závodníci z Chlumce nad Cidlinou Jirka Mrázek za 18:06 a drobná třináctiletá Sabina Hálová za 22:21, za níž doběhla nejlepší veteránka nad 40 let na této trati Šárka Kratochvílová, manželka Miloše, za 22:31.

Nejpočetnější rodinný tým postavili Metelkovi. Ondřej Metelka vyhrál mladíky na osmičce, celkově byl čtvrtý – 30:22. Tomáš Metelka byl druhý na 750 metrech, vyhrál Deniz Rybenský. Druhou mladou za 22:48 na pětce byla Michaela Metelková a jediný kdo nebyl na bedně byl v kategorii nad 40 let Pavel Metelka – pátý za 22:32. Stoprocentní účast měla i čtyřčlenná rodina Fenclových. Hanička Fenclová byla třetí na 400 metrech, když vyhrál Vojta Kalný. V běhu na 150 metrů byl nejlepší Jakub Elich.

Výsledky