Takový růst počtu startujících jako má během pěti let silvestrovská Vikýřovická 12 by si přál každý pořadatel. První ročník si v obci sousedící se Šumperkem dalo 29 vytrvalců o rok později 66, letos dokončilo 227 a vloni 173. Závod v pohodě zvládla i cca desetičlenná skupina mládežnických fotbalistů ve věku 11 a 12 let z FK Šumperk. Při tom Vikýřovická 12 vznikla zajímavě jak mi už dříve sdělil pořadatel Jan Směšný: „Dříve jsme hráli na Silvestra ping pong a z hecu padl nápad udělat něco veselejšího, třeba běžecký závod.“ Na otázku proč byla vybraná zrovna nelehká trať byla jednoduchá odpověď: „Taťka běhá maratony a i proto jsme zvolili tuto.“

Vloni se závod přestěhoval na místní fotbalové hřiště a stejná trasa, poctivých dvanáct kilometrů, spíše o nějaký metřík více, se součtem stoupání cca 200 metrů čekala na běžce i letos. Vloni se běželo na blátě, letos bylo umrzlo, takže zejména v první polovině závodu, která vede do okolních kopců, do nadmořské výšky cca 500 metrů, bylo nutno dávat pozor na led. V druhé třetině následuje seběh a závěr se spíše rovinatý.

Absolutním vítězem se stal Tomáš Křivohlávek, vítěz prvního ročníku a vloni druhý, v čase 43:30, tedy o třináct sekund lépe než loňský vítěz Marek Minář. „Po startu jsem běžel na čele s Janem Ristovským, ale zhruba ke konci úvodního výběhu jsem mu unikl. Na něj se pak dotáhl Vojtěch Bednarský a kluci si to pak spolu rozdali od druhé místo,“ řekl po závodě vítěz, který dokázal v létě v nedaleké Červené Vodě vyhrát Běh na Jeřáb (1006 m n. m.) zařazený do kategorie super Českého poháru v běhu do vrchu.

Druhý, v historii závodu po třetí, byl v cíli elitní český terénní triatlonista Vojta Bednarský za 45:02 a třetí Jan Ristovský za 45:16. Čtvrtý byl další z rodinného týmu Bednarských Václav za 45:47.

Letos dorazila na start silná výprava z východních Čech a její nejlepší člen Martin Vacek z Iscarexu Česká Třebová byl jako nejlepší veterán, dokonce kategorie nad 50 let, celkově devátý za 49:07. „Zajímavý, pěkný a kvalitně připravený závod,“ řekl Martin. A to navíc přijel další elitní triatlonista z kategorie nad 50 let Roman Sedláček z Lanškrouna, který nově závodí za SBR TT Litomyšl, a místním vyfoukl druhé místo za 53:28. Loňský vítěz Ivo Procházka byl za 54:35 třetí a předloňský Ivo Knápek za 55:45 čtvrtý.

Stejně jako vloni byl nejstarším účastníkem výborný maratonec (letos má zaběhnuto 3:19) Václav Pur (64 let), proti loňsku se dokázal zlepšit dokonce o jeden a půl minuty a byl šestý v kategorii nad 50 let za 59:45. Nejlepším třicátníkem byl celkově patnáctý Lukáš Ďopal za 50:38 a čtyřicátníkem byl na osmnáctém místě Tomáš Frydrych za 50:59.

V ženách opět vyhrála šumperská Eva Filipiová, po třetí v řadě a celkově to bylo její čtvrté prvenství ve Vikýřovické 12. Absolutně doběhla tato třicátnice stejně jako před rokem na devatenáctém místě za 51:13, tedy o půl minuty lépe jak vloni. 40. Pětadvacátá byla nejlepší mladice – Iva Gieselová za 51:47, kterou měla až do cíle před sebou Pavlína Poláčková – 51:52.

Na 107. místě byla první čtyřicátnice Lenka Skálová za 65:03, v ženách byla devátá. Pro prvenství v ženách nad 50 let si přijela z Lanškrouna Eva Jirásková startující za Maratonstav Úpice – 68:54, což znamenalo celkově 127. místo. Loňská vítězka Eva Vykydalová se o půl minuty zlepšila, ale tentokrát to stačilo na třetí místo – 87:24.

Výsledkovou listinu uzavírala rodina Housírkových v čase 1:53 hodiny. Osmiletý Ondřej Housírek obdržel cenu pro nejmladšího účastníka. Jeho maminka Šárka byla oceněna jako závodník, který si trať nejvíce užíval. V cíli byl zájemcům vypsán originální diplom a připraveno pro všechny teplé jídlo a několik druhů nápojů včetně sponzorského pivča Minipivovaru Zlosin. Součástí startovního balíčku pro včas přihlášené byl nyní populární běžecký batůžek s logem závodu.

Závěrem pořadatelé přítomné ujistili, že Vikýřovická 12 bude i za rok a budou připraveni i na další růst počtu startujících.

Výsledky

Foto 747×