Na 137 běžců se zúčastnilo již 36. ročníku tohoto desetikilometrového závodu, který si získává stále větší oblibu. Co do počtu účastníků již dohání jiný také oblíbený závod v Moravskoslezském kraji – a to Silvestrovský běh Hrabovou, který letos zdolalo 149 startujících. V Karviné nechyběla silná konkurence z blízkého Polska a to mezi muži i ženami.

Ráno to vypadalo na krásný slunečný den s příjemnou teplotou. Před startem se ovšem lehce zatáhlo a začal foukat studený vítr. I přes to závodníci zdolali vcelku náročnou trať, kdy 5 km na obrátku se stoupá a zpět to lze při klesání napálit. Všichni se snažili na této kopcovité trati podat co nejlepší výkon a ve zdraví doběhnout do cíle.

Mezi muži si nejlépe vedl Przemyslav Krupa (Biegiem przez Chybie), který doběhl v čase 38:08. Na paty mu šlapal David Szymonik z Dolní Lutyně (38:10) a třetí s jen malou ztrátou byl Petr Czilling (Mountaintime team, 38:17).

Ženy naprosto ovládla skvělá mladá běžkyně z MK Seitl Jana Coufalová a v pohodě doběhla nikým neohrožená do cíle v čase 40:55. Druhé místo šlo do Polska a získala jej časem 41:59 Katarzyna Czyz (Ruda Slaska). Třetí místo zůstalo v Karviné doběhla pro něj Ivana Zbořilová (BK SAK Karviná, 44:21).

Pořadatelé také uspořádali závod pro děti, a tak i ti nejmenší si mohli zazávodit a zkusit se porovnat s ostatními. V cíli byl pro závodníky připraven čaj a bageta a také už tradiční Občerstvení U Markéty :-) Snad se všem závod líbil tak jako mně a uvidíme se na něm i v roce 2020.

Výsledky