Za vydařeného počasí si první závod letošního seriálu innogy WINTER RUN užily stovky běžců včetně dětí. Na dlouhé trati byli nejrychlejší Jiří Chyba a Aneta Khýrová, na té kratší Rudolf Cogan a Lenka Tomšíková.

Jako první tradičně běhaly děti, v jednotlivých kategoriích KIDS WINTER RUNu se na tratích 400 a 800 metrů zúčastnila téměř stovka kluků a holek. Pozitivní přitom je, že nejpočetněji byly obsazené dvě nejmladší kategorie, díky Winter runu si tak cestu k běhu nachází zrovna ty nejmenší děti.

Dospělí se v půl dvanácté vydali na krátkou trať, která měřila 4,3 kilometru. Na trase ze Smetanova nábřeží běželo na most v Pláckách a pak po druhém břehu Labe 401 běžců a běžkyň. Na čele se brzy oddělila dvojice Rudolf Cogan a Tomáš Mocek (Pardubice), oba běžící v kategorii nad 40 let. V cíli se nakonec více radoval prvně jmenovaný běžec, kterého veřejnost zná také jako politika, mimo jiné byl starostou Nové Paky. Trasu zvládl za 15:18.05, vyhrál o necelé tři vteřiny.

Třetím v cíli byl Štěpán Socha, nejrychlejší junior a v čase 16:09.84 porazil i nejrychlejšího muže v kategorii M1, kterým byl Martin Pisar (Team CykloTrener). V jeho případě se časomíra zastavila na hodnotě 16:23.13. Na dvacáté místo celkově se prosadila Lenka Tomšíková (Run 4 Fun), její čas byl 18:25.08, druhou Ivetu Brachtlovou porazila o necelých deset vteřin. Nejrychlejší juniorkou byla Sabina Hálová (19:04.74) a v kategorii Z2 nenašla přemožitelku Kateřina Pirklová z klubu Šneci v běhu (19:28.86).

Hodinu po startu krátkého závodu se na trasu vydali účastníci závodu na 8,6 kilometrů. Tradičně se i tentokrát našli běžci a běžkyně, kteří zvládli obě klání. Roli favorita beze zbytku splnil Jiří Chyba (Nutrend Specialized), třebaže je především cyklistou sbírajícím i mezinárodní úspěchy – má na svém kontě mimo jiné titul mistr Evropy Masters v cyklokrosu. Jeho čas 31:31.05 byl o 26.76 vteřin lepší než Jirka Hrdinka (RUN4FUN) – v cíli druhý, a zároveň v kategorii M30 první. Na třetím místě pak byl Bořivoj Čejka z Triathlon Teamu Chrudim (32:14.66). Těsně za stupni vítězů dokončil závod v čase 32:36.86 nejlepší padesátník Vladimír Brodský z klubu Jičínští draci.

Mezi ženami byla nejrychlejší Aneta Khýrová (Carla.kupkolo.cz), její čas 33:40.85 stačil na osmé místo mezi muži. Druhou ženou byla známá východočeská závodnice Denisa Kozáková (Hvězda Pardubice Z.S.) s časem 34:40.44, vítězka čtyřicátnic. V kategorii Z50 pak byla nejrychlejší Jindra Horáková z klubu Báječné ženy v běhu (44:18.69).

První závod seriálu innogy WINTER RUN a tradičně tedy i první body do Českomoravského zimního poháru jsou rozdány a pokračování bude již o víkendu v Brně. Pak ale musí pravidelní účastníci zpozornět – třetí zastávkou totiž letos nebude Ostrava, ale České Budějovice, do Slezska zamíří běžci až na začátku února. „Dnešní závod byl super, vyšlo počasí a běžci vytvořili skvělou atmosféru. Už se těšíme na další závody letošního seriálu Winter run,“ řek po závodě spokojený šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel.

Zdroj: tisková zpráva