Běhání nebo jakákoliv jiná aktivita v náročném terénu může být nebezpečná. Čas od času slyšíte zprávy, že se lidé v horách zranili, nebo zabili. Někdy to jsou elitní sportovci, ale častěji se jedná o amatéry. Hory jsou nevyzpytatelné. Stát se může cokoliv. Může vás potkat opravdu špatné počasí. Můžete se dostat do bodu, kdy se necítíte 100% jistě, abyste pokračovali dál. Nebo vám cesta trvá déle než jste čekali a vás zastihne tma. A tento seznam by mohl jít dál a dál.

Myslím, že při každém výletu nebo výběhu je nejdůležitější, být v bezpečí. Pokud vás na cestě potká neočekávaná překážka a vy se necítíte jistí, že ji můžete bez větších problémů překonat, je rozhodně lepší to pro ten den zabalit. Hory tu budou i zítra. I za měsíc a za rok. Nic nestojí za to, abyste riskovali život. Jak řekl Edmund Hillary “Lidský život je důležitější než dosažení vrcholu”

Ze své zkušenosti vím, že touha po tom se zlepšovat a stále zkoušet nové a obtížnější věci je v naší povaze. Touha po tom být stále lepší. Vylézt ještě vyšší horu, uběhnout delší vzdálenost, být rychlejší. Nebudu vám lhát, sám jsem se párkrát dostal do situací, na které nejsem pyšný. Někdy stačilo opravdu málo a mohl jsme skonči při nejlepší v nemocnici. Proto je pro mně toto téma opravdu důležité. Od poslední nebezpečné zkušenosti se řídím jednoduchým pravidlem. Pokud si nejsem sám sebou jistý, raději se otočím a běžím zpět. Někdy je potřeba velké přemlouvání a rozhodně velká dávka silné vůle. Když už nějakou dobu běžíte a k vrcholu zbývá už jen pár výškových metrů, je těžké se obrátit. Ať už je překážka jakákoliv. Náhlá změna počasí, sněhové pole, se kterým jste nepočítali nebo špatný terén. Fakt, že se dokážete obrátit není slabost. Ani to nedělá z vašeho výletu nebo výběhu neúspěch. Naopak. Takové situace vás naučí jak respektovat přírodu a také vás naučí něco o vás samotných.

Říká se “Rychlost je bezpečí”. Je pravda, že pokud běžíte na lehko a najednou se pokazí počasí, máte lepší šanci rychle sestoupit do bezpečí, než když máte batoh plný vybavení. Na druhou stranu, abyste mohli běhat na lehko potřebujete určité zkušenosti a fyzickou kondici. Ale jak získat zkušenosti i v náročném terénu? Asi nejjednodušší způsob je, najít si parťáka, který má s podobným terénem a podmínkami zkušenosti. I pouze to, že k sobě máte partnera, který sice není o moc zkušenější než vy, je v horách velká výhoda. Rozhodně není nejlepší nápad se do neprozkoumaného terénu pouštět sám.

Po premiéře filmu Free Solo, kde horolezec Alex Honnold leze bez jištění téměř kilometrovou stěnu El Capitan, se rozpoutala velká diskuze o riziku a nebezpečí. Alexův výkon je bez pochyby neuvěřitelný a může se zdát nebezpečný. Ale před tím, než si dovolili vylézt El Capitana bez jištění, trávil na stěně bezpočet hodin. Celý projekt trval několik let. Plánoval každý pohyb, znal každý chyt a každý element na skále. Dokonce i svůj první pokus vzdal, protože se ještě necítil naprosto připravený. To vše vedlo k jeho neskutečnému a úspěšnému výkonu.

Stejně jako video Killiana Jorneta (link), který běhá po horském hřebenu, nás nutí k zamyšlení, jestli neriskuje příliš. Ale stejně jako Alex, Killian si je naprosto jistý v takovém terénu. K tomu aby něco takového uskutečnil, předcházely roky tréninku a nespočet dní v horách.

Nebezpečí je relativně subjektivní téma. To co se jednomu zdá nebezpečné, nemusí být nebezpečné druhého. Vy můžete mít skvělý den, který vám vyšel přesně podle plánu a někdo jiný, může zažít na stejném místě jednu z nejhorších zkušeností v životě.

Nerad bych tu kázal o bezpečí, prosím berte tento článek spíše jako takové zamyšlení o bezpečnosti při běhání, nebo při výletech v nebezpečnějším terénu. A rozhodně tu nechci shazovat nikoho, kdo se při pohybu v horách zranil, nebo dokonce zabil. Špatné věci se bohužel stávají, někdy i bezdůvodně a někdy i těm nejlepším. Já sám mám pořád co zlepšovat. Myslím si ale, že je na každém z nás, abychom se při jakékoliv aktivitě chovali co nejzodpovědněji a snížili riziko, které můžeme ovlivnit, na minimum. Protože nejlepším bezpečností vybavením je naše hlava a naše zkušenosti.

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky https://www.facebook.com/vertrunning