Každý z nás se občas dostane do situace, kdy se mu nedaří trénovat tak, jak by chtěl. Sice byste chtěli pravidelně běhat, ale život vám hází klacky pod nohy. Máte moc práce, ozve se vám staré zranění nebo jednoduše postrádáte motivaci. A pokud máte opravdu štěstí, je to kombinace všeho možného.

Já jsem byl v této situaci posledních pár týdnů. Po delší době jsem přijel zpět do Česka, a tak se mi nahromadila spousta událostí, které jsem chtěl stihnout. Pivo s kamarády, koncerty, výlety, více piv s kamarády. Postupně se můj trénink a hlavně jeho struktura začaly rozpadat. A s ním i moje těžce vybudované návyky. Chtěl jsem sice zase pravidelně trénovat, ale nemohl jsem se donutit něco začít dělat. A to vedlo ke špatné náladě a hlavně výčitkám.

Jak jste jednou na takovém místě, je těžké se z něho zase dostat. I když jsem byl večer rozhodnutý jít ráno běhat, hned jak jsem se probudil, moje motivace byla v nedohlednu. A když se mi už podařilo jít běhat, nestálo to za nic. Samozřejmě jsem chtěl vše co nejrychleji dohnat, což vedlo k únavě, namoženým svalům, a druhý den jsem opět neměl chuť zase cokoliv dělat. Je těžké pravidelně trénovat, když nemáte motivaci a správný důvod. Navíc v podstatě ztrácíte sami sebe. I když vím, že se můj život se netočí pouze okolo trénování, je to velká část mého já. A lidé mě často vidí jenom jako běžce. Dlouhé běhy, hory, příroda, příspěvky na blogu, trénování. A když jsem se dostal do bodu, kde se sportování pomalu vytrácelo, cítil jsem, že ztrácím sám sebe.

Najednou nic nedávalo smysl. Cítil jsem se jako podvodník. Jak můžu trénovat lidi, když sám nejsem schopný jít běhat? Proč by mě měl někdo věřit, když nevěřím ani sám sobě? A to byla pro mne ta správná motivace. Chci pomáhat lidem s běháním. A abych je správně trénoval, musím být někdo, komu lidé mohou důvěřovat, někdo, kdo je autentický a na nic si nehraje. To byl můj důvod. Moje “Proč”. Každý z vás má jiné důvody a jiné cíle. Někdy, jsou to zřejmé důvody, jako například uběhnout 10k. Ale často se vaše důvody změní. Pokud jste začali běhat, abyste zhubli, po dosažení vaší ideální váhy je potřeba si najít nový cíl. Občas je těžké najít to správné “proč”, ale je důležité, abyste svoje důvody měli stále s sebou. A to neplatí jen u běhání.

Původně měl být tento článek trošku jiný. Chtěl jsem napsat jen pár tipů, jak najít ztracenou motivaci. Ale jak jsem začal psát, stalo se z toho spíše takové moje osobní přiznání. Nikdo z nás není dokonalý. A já už vůbec ne. Vím, jaké to je si procházet osobní krizí a špatným obdobím v životě. A to se může stát komukoliv, kdokoliv může na svojí cestě zabloudit. Nicméně život není o tom, kolikrát se ztratíme, ale kolikrát najdeme cestu zpět. A nebo objevíme cestu novou.

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky https://www.facebook.com/vertrunning